Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Grilla.nu
view counter
Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa

Ingredienser: 

Fiskfond
2 bergtungor, skroven
2 lökar, hackade
1 palsternacka, i små bitar
det vita av 1 purjolök
5 dl vatten
2 dl vitt vin
6 vitpepparkorn
2 lagerblad

Det gröna av 1 purjolök, i strimlor
1 palsternacka, i strimlor
100 g champinjoner
3 dl grädde alt. gräddmjölk
fiskfonden, se ovan
filéerna av de 2 bergtungorna
200 g laxfilé
100 g skalade räkor
Salt och vitpeppar
Dill till garnering

Fiskfond:
Filea bergtungorna (eller låt fiskhandlaren göra det) och lägg filéerna åt sidan. Skär huvudena av fiskskroven och skölj skroven i kallt vatten. Koka upp vatten och vin med grönsakerna, lägg i fiskskroven och koka upp, skumma av och sänk värmen, tillsätt kryddorna och låt sjuda i 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter, sila upp.

Koka ihop fiskfonden med grädden. Fräs grönsakerna i lite smör utan att de tar färg och lägg ner dem i soppan, smaka av med salt och vitpeppar. Skär bergtungsfiléerna och laxen i bitar och sjud dem i lite av soppan. Lägg upp i tallrikar eller skålar tillsammans med räkorna och slå på soppan. Garnera med dill.