view counter

Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Stekt renkalv med mandelpotatispuré smaksatt med enbär, kråkbärssky och inlagd p

Stekt renkalv med mandelpotatispuré och inlagd pumpa

Antal personer: 
4
Ingredienser: 

4 renkalvsrostbiffar à 160 g
10 cm purjolök
1 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Mandelpotatispuré
500 g mandelpotatis, skalad
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
10 enbär, torkade och finmalda
salt och vitpeppar

Kråkbärssky
1/2 dl socker
2 dl kråkbär
3 dl rött vin, fruktigt och oekat
5 dl kalvfond, kraftig
salt och vitpeppar

Inlagd pumpa
200 g pumpa
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl porter

Kantareller
2 dl kantareller, rensade
25 g smör
salt och vitpeppar

Fördela purjolöken lager för lager på en ugnsplåt och baka på 220° tills purjolöken är helt svart. Mixa purjolöken helt slät med rapsoljan. Pensla renkalvsrostbiffen med purjolöksoljan, salta och peppra. Bryn i panna runt om och baka klart i ugn på 130° tills innertemperaturen är 54°, låt vila 5 minuter.

Mandelpotatispuré: Koka potatisen riktigt mjuk, häll av vattnet och passera genom finmaskig sil. Värm mjölk, grädde och smör; rör ner i den passerade potatisen. Smaka av med enbär, salt och vitpeppar.

Kråkbärssky: Karamellisera sockret tills det är mörkt; tillsätt kråkbär, vinet och kalvfonden. Låt koka ihop tills 1/3 återstår. Smaka av med salt och vitpeppar, sila.

Inlagd pumpa: Skala och tärna pumpan. Koka upp ättika, socker och porter. Tillsätt pumpan, koka den mjuk och sila av lagen.

Kantareller: Stek kantarellerna i smör till de får fin färg. Salta och peppra.

Servering: Skär upp renkalvsrostbiffarna. Arrangera med mandelpotatispuré, kråkbärssky, pumpa och kantareller.

Vinförslag: 5107 Pommard Les Vignots, Frankrike

Villa Tottebo