Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Grilla.nu
view counter
Mandelinbakad nougatparfait med hallonkaramell

Mandelinbakad nougatparfait med hallonkaramell

Antal personer: 
10
Ingredienser: 

Botten
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 tsk olja
bakplåtspapper
plastfilm
1 avlång brödform på 1,5 liter

Parfait
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
100 g mjuk nougat
2 tsk vatten
4 dl vispgrädde
1 dl pekannötter

Hallonkaramell
4 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
200 g hallon, frysta osockrade

Garnering
färska blåbär och hallon
citronmeliss
hackade pekannötter

Sätt ugnen på 200º. Riv mandelmassan på den fina sidan av rivjärnet och blanda med ägget och äggvitorna till en smet. Bred ut smeten så tunt som möjligt på ett bakplåtspapper till en storlek av cirka 40 x 30 cm. Grädda i ugnen 8–10 minuter. Låt mandelmassebottnen svalna. Pensla formen med olja. Klä formen med plastfolie. Skär raka kanter på mandelmassebottnen. Klipp eller skär ut en kvadrat på 25 x 25 cm till bottnen och långsidorna, två bitar à 9 x 6 cm till kortsidorna och en bit cirka 9 x 25 cm till lock. Bakplåtspapperet ska ligga ner mot plasten. Spara locket.

Parfait: Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Smält nougaten tillsammans med vattnet. Rör så att det smälter samman. Rör ner nougaten i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den och pekannötterna i äggsmeten. Häll alltsammans i den klädda formen och täck med mandelmasselocket och plastfilm. Ställ formen i frysen 1 dygn.

Hallonkaramell: Koka upp sockret och vattnet och låt koka utan lock cirka 10 minuter tills det blir genomskinligt och simmigt. Tillsätt de frysta hallonen och låt koka i cirka 10 minuter. Sila och tillsätt eventuellt något mer vatten. Ställ i kylen.

Ta fram parfaiten cirka 30 minuter före serveringen och ställ i kylen. Skär skivor av parfaiten, bryt den på mitten och lägg på tallrikarna. Skeda över lite karamellsås.
Garnera med citronmeliss, pekannötter, hallon och blåbär.