Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Grilla.nu
view counter
Ankleverterrin med aprikoser och pinjenötter

Ankleverterrin med aprikoser och pinjenötter

Antal personer: 
10
Ingredienser: 

400 g anklever
1 msk konjak
1 msk rött portvin
1 msk torr sherry
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Tillbehör
200 g torkade aprikoser
3 dl vatten
6 msk flytande honung
9 msk vit balsamvinäger
3 krm salt
6 msk olivolja
rödbets- eller mangoldblad och ärtskott
100 g strimlade sockerärter
havssalt
1 1/2 dl rostade pinjenötter

Rensa anklevern fri från hinnor och senor; då blir den automatiskt delad i mindre bitar som placeras i en bunke efterhand. Tillsätt konjak, portvin, sherry, salt och vitpeppar. Rör om försiktigt. Täck och ställ bunken i kylen i ett par timmar. Sätt ugnen på 100º. Ställ in en långpanna med vatten mitt i ugnen. Klä en 0,75-litersform med raka kanter med plastfolie. Lägg i anklevern och packa den väl. Dunka formen i bänkskivan ett par gånger för att avlägsna luftbubblor. Baka terrinen i vattenbadet i 8–10 minuter. Ställ den sedan under press i kylen 1 dygn.

Tillbehör: Strimla aprikoserna. Blanda aprikoser, vatten, honung, balsamvinäger och salt i en liten kastrull. Låt aprikoserna sjuda utan lock 2–3 minuter. Sila av spadet och vispa ihop det med olivoljan till en dressing. Skär den kylskåpskalla anklevern i portionsbitar med en vass kniv. Servera med salladsblad, ärtskott, strimlade sockerärter och aprikoser. Strö pinjenötter över hela tallriken. Ringla över dressingen och strö över några korn salt.