view counter

Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Syrliga äppelmunkar

Syrliga äppelmunkar

Antal personer: 
25
Ingredienser: 

25 g jäst
2 dl mjölk
100 g smör, rumstempererat
1 ägg
1/2 dl socker
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl
2 tsk nystötta kardemummakärnor

Fyllning
4 dl syrliga äpplen (ca 3 äpplen)
1 dl syltsocker
1 citron, rivet skal
några färska, strimlade myntablad
frityrolja

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll lite över jästen, rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken. Klicka ner smöret och tillsätt ägg, socker, salt och kardemumma. Blanda ner 6 dl av mjölet och rör snabbt samman till en slät men lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila cirka 45 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning: Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Lägg ner dem i en kastrull tillsammans med syltsocker, citronskal och strimlad mynta. Värm upp under omrörning och låt koka några minuter. Ställ åt sidan att svalna.

Montering: Tillsätt resten av mjölet i degen, lite i taget, och knåda den smidig. Stjälp upp degen på bakbord och kavla ut till en fyrkantig platta på 40x40 cm. Märk ut cirka 6 cm stora ringar på ena halvan av degen. Fördela äppelfyllningen i ringarnas mitt. Vik över den andra deghalvan. Ta ut runda kakor där upphöjningarna av fyllningen syns. Tryck till kanterna och lägg bullarna med skarven nedåt på lätt mjölad bakduk. Låt jäsa 35–40 minuter, till knappt dubbel storlek.

Fritering: Ha alltid ett lock till hands att lägga över kastrullen om oljan skulle fatta eld. Värm upp frityroljan till 170°. Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga ner en liten bit vitt bröd i den varma oljan; efter cirka 1 minut ska brödbiten ha blivit gyllenbrun. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i cirka 5 minuter; vänd dem efter halva tiden. Låt de nyfriterade munkarna droppa av på hushållspapper. Rulla dem i socker.

BAKA 3/2010