Frisök

Sök recept

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Högtid


Bok


Magasin


Årtal


Nummer


Tillagningsätt


Innehållstyp


Grilla.nu
view counter
Hemlagade hamburgare med avokadokräm

Hemlagade hamburgare med avokadokräm

Antal personer: 
4
Ingredienser: 

Hamburgare
500 g nötfärs
2 salladslökar, det vita
1 msk inlagd jalapeñopeppar
3 msk koriander, hackad
2 ägg
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk koriander, mald
1 tsk salt
1/2 tsk peppar, mald
1/2 tsk garam masala

Avokadokräm
1 mogen avokado
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 kvisttomat, urkärnad
1/2 rödlök, finhackad
salt, svartpeppar, socker och citronsaft

Kryddiga potatisklyftor
4 stora bakpotatisar
3 vitlöksklyftor, pressade
1 kruka basilika
3 dl olivolja
100 g pinjenötter, rostade
150 g parmesan, grovhackad
flingsalt och svartpeppar

Grovt hamburgerbröd
blandad sallad, syltade gurkor, rödlök, röd paprika och aioli

Hamburgare
Ansa och finhacka jalapeñon och salladslöken. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma 4 hamburgare av färsen. Stek dem i en grillpanna så de får fin färg, cirka 4 minuter på varje sida.

Avokadokräm
Mosa 1/2 avokado och skär resten grovt. Blanda med finhackad tomat, vitlök och rödlök. Smaka av med salt, svartpeppar, citronsaft och runda av med lite socker.

Kryddiga potatisklyftor
Tvätta potatisen, skär den i klyftor och skölj dem under rinnande kallt vatten. Torka av dem ordentligt. Grovhacka parmesanen och basilikan; tillsätt oljan, pressad vitlök och de rostade pinjenötterna. Mixa slätt med en stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar. Späd med olivolja till önskad konsistens. Gnid kryddblandningen på potatisklyftorna och strö över lite flingsalt. Tillaga potatisen på 220° i cirka 20 minuter tills den är mjuk och har fått gyllene färg.

Lägg salladen på brödet och lägg på hamburgare, avokadokräm, rödlök och paprika. Servera med kryddiga potatisklyftor och syltade gurkor. Servera gärna med aioli vid sidan om till dem som önskar mer dressing.

"Visste du att hamburgaren kom till USA med tyska immigranter i slutet av 1800-talet? Från början var det en hackad biff, Hamburg Steak, och brödet adderades senare, Hamburger Sandwich. Sedermera har namnet kommit att bli hamburgare och betydelsen ham fått betydelsen kött. Numera gör vi ju även andra varianter av burgare."