Ordboken


Grilla.nu
view counter
B (7) | C (2) | D (4) | F (5) | G (6) | K (7) | L (4) | M (2) | N (2) | P (6) | Q (1) | R (4) | S (11) | T (3) | V (1) | Ö (1)

Geléprov

Test för att avgöra om gelé är färdigkokt. Doppa en sked i gelén och håll den över grytan. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Eller häll upp lite gelé på en tallrik och kyl den snabbt. Dra sedan med en sked genom gelén. Rinner den inte ihop är gelén färdig.

Genomkoka

Koka ett livsmedel tills det fått den innertemperatur, utseende och konsistens som rekommenderas, till exempel att köttsaften är klar och färglös, att fiskkötet är vitt eller rosa och ogenomskinligt.

Genomsteka

Steka tills ytan på kött och fågel blivit gråaktig och köttsaften klar och färglös eller köttet på fisk blivit fast i konsistensen och färgen vit eller rosa.

Glace

Fond eller buljong som fått mycket smak och fast konsistens genom kraftig reducering. Tjockare än demiglace.

Glasera

1. ge en maträtt, bakverk eller konfekt en blank yta av till exempel fett, gelé eller glasyr. 2. klä en form invändigt med brynt socker. 3. ge en råvara en skyddande hinna av is innan den fryses in.

Griljera

Panera tillagat kött och steka det en kort tid i ugnen eller i pannan tills det fått färg. Exempelvis senaps- och ströbrödsgriljerad julskinka.

Prenumerera

Ladda hem Mat & Vänner för iPad
view counter