Ordboken


Grilla.nu
view counter
B (7) | C (2) | D (4) | F (5) | G (6) | K (7) | L (4) | M (2) | N (2) | P (6) | Q (1) | R (4) | S (11) | T (3) | V (1) | Ö (1)

Flambera

Bränna av. Att hälla uppvärmd sprit, till exempel konjak eller likör över en maträtt och sedan tända på spritångorna. Vid flambering brinner det mesta av alkoholen bort men aromen stannar kvar.

Frosta

Ge en skål eller ett glas en frostig kant eller bär en frostig yta genom att doppa kanten eller bären i uppvispad äggvita och sedan i strösocker.

Förkoka

Lägga exempelvis grönsaker i kokande vatten och låta dem koka några minuter så att de blir mjuka. Spadet kan sedan användas i den fortsatta matlagningen.

Förlora ägg

Sjuda ett ägg utan skal i saltat vatten.

Förvälla

Blanchera. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.

Prenumerera

Ladda hem Mat & Vänner för iPad
view counter