Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Ett besök på Tenuta di Castiglione (Frescobaldi)
Ett besök på Tenuta di Castiglione (Frescobaldi)

Efter incheckning och det mycket korta men välbehövliga besöket på hotellsängen är det så dags att kl 17 möta upp gänget som ska ackompanjera mina tre dagar i Florens och Toscana. Nere i hotellobbyn möter jag först upp Luisa, PR-ansvarig på Frescobaldi, en mycket generös och härligt underfundig personlighet.

Bäst lunchen, ett smakminne från Apulien

Jag, Mr Bertazzoni och Svenssonsmakaren åkte ju på en grabbhelg med Apuliens Smak-Roberto i september. Jag tänker ofta tillbaka på den resan. På maten, vinet, osten, platserna, skratten och inte minst olivoljan som Olio Intini tillverkar med den äran.

La Tortafritteria den 4 dec (Torsgatan, Stockholm)

Emilia-Romagna är känt för sin utsökta matkultur och området kallas ofta 'Italiens skafferi'. Här tillverkas Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, olika salamis och Aceto Balsamico di Modena utav högsta kvalitet och infödingarna här i området formligen frossar i sig chark av högsta klass. Inte bara fet lardo och mortadella utan för oss svennar heeelt okända charkuterier såsom kokt eller torkad grisaxel (Spalla) eller finparmesanostar av Vacche Rosse-typ. Japp, här i Emilia-Romagna finns en stor stolthet i det animaliska fettet och de umamirika ostarna.

Premiär för Che Buono!

I onsdags var det typ premiär för Che Buono! - en sorts underground eller kanske mer underdog-grej med fokus på att jaga fatt på det ursprungliga italienska maten och drycken - region för region. Första eventet handlade om att visa den lilla olivoljeproducenten Olio Intini's sortiment. Här pratar vi olivolja med kraft, precis såsom syditaliensk olivolja ska vara. Intini arbetar dock i ett helt nyutvecklat system där ingen syre får tillträde. I slutändan får vi en produkt som är helt och hållet unik.

Viltsmakande kyckling från Hagby Gård

Inför mitt besök på Hagby Gård hade jag pratat med ägaren Jenny om att laga någon maträtt på plats med gårdens kyckling - gärna hennes favoritrecept. Något enkelt bara. Jag skulle givetvis köpa med mig tillbehör så att det blev rättvist. Väl på plats på slakteriet i Västerås hade Jenny inte bara förberett att vi skulle laga en rätt... nänä inte mindre än fyra ordentliga maträtter.

Intini hjärta mozzarella Pugliesi

Sugen på vad Apulien har att erbjuda i mat-, olivolja- och vinväg? Bege dig till Bertazzonis showroom på Torsgatan 5a i Stockholm. Här kommer Roberto Carvutto (Apuliens Smak) och olivoljegurun Johan Blanche (boken Olivoljeguiden) guida er genom Olio Intinis olivolja, mat och vin från trakten - allt från väldigt små tillverkare.

Linda Elvingsson

Ta 272:an norrut från Uppsala

Ängsholmens Gårdsmejeri är beläget cirka 42 km norr om Uppsala i närheten av den lilla byn Harbo. Väg 272 som tar dig från Uppsala till Harbo måste vara Sveriges längsta raksträcka på temat mindre svensk väg. Längs med ‘gatan’ breder den Svenska landsbygden ut sig i all sin prakt med flertalet torp och bondgårdar. Vårens skirande gröna har precis övergått till färskt sommmargrönt och i luften kvittras det för fullt. Dagen till ära lyser solen på en solid klarblå himmel - Sverige är fantastiskt dessa dagar.

Epoisses och en mogen Bourgogne

En av de verkligt stora ost- och vinkombinationerna (för mig) är kittosten Epoisses tillsammans med ett vin på druvan pinot noir - helst ett dylikt från Bourgogne. Det är inte annat än helt sagolikt gott. Det är egentligen svårt att sätta fingret på vad det är som gör det till en så gudabenådad kombo. Ostens kemiska komposition måste helt enkelt vara identisk eller helt tvärtom. För det är inte annat än en kemisk sensation som upplevs när vinet dansar över de små ostmolekyler som gömts sig kvar på smaklökarna. Det är som om ostens och vinets innersta väsen frigörs.

Kvällens ragu och en Chianti

Tryckkokaren jag införskaffade på mellandagsrean för några år sedan anser jag vara mitt bästa köksredskapsköp någonsin. Favoriten och det mest enkla är att helt enkelt koka benet ut kilovis med högrev, oxsvans och dylika styckningsdetaljer. Tillsammans med tomater, både färska och passerade på burk. Rödvin, vitlök, tomatpure, några sardeller, lök, blekselleri och så vidare - allt du har hemma som kan ge en fin smak till köttet helt enkelt. Vill du vara lite mer finessig så kan jag verkligen rekommendera att du river blekselleri, morot och lök och sjuder i olivolja sisådär 4 timmar.

Frizzante!
vache rosse

Jag håller på och testar mig igenom några viner jag inte provat från mitt skötebarn TERRA DEL VINO. Bland annat har några obskyra flaskor från Camillo Donati pockat på uppmärksamhet så när min lilla låda landade utanför dörren är jag inte sen att ta fram kapsylöppnaren.

En kväll med Bertazzoni, Gattimondo och Paolo Roberto

Min fascination för bra parmesanost och tjusiga köksprylar tog undertecknad och några fellow bloggers till Torsgatan 5 där den italienska spistillverkaren Bertazzoni bjöd in till invigningsfest tillsammans med parmesanostexperten, tillika importören Roberto Gatti från Gattimondo. Även Paolo Roberto ställlde sin matlagningskonst till förfogande denna 10-minusgradiga stockholmskväll.

Androuet på Mitt Kök - vad var det som hände?
Androuet på Mitt Kök - vad var det som hände?

Jag besökte för en gångs skull en matmässa, i detta fall Mitt Kök på Stockholmsmässan under torsdagen (8 nov). Visst fanns många bra producenter/tillverkare/gårdar representerade och så klart en hel uppsjö vinimportörer. Mången svensk ost fanns representerad, främst av Eldrimner som ju har ett antal prestigefyllda ostkategorier i tävlingen SM i Mathantverk, vilka presenterades i deras monter.

En receptsajt med snabba recept - NKNL.se

NKNL.se är egentligen en make-over av PDF-boken Bloggreceptboken 2012 Något köpt, något lagat. Fast vad vore en lansering utan några NYHETER – vad sägs om recept från Gröna Skafferiet – vinnare av stora Matbloggpriset 2012.

En mat- och vinresa i Apulien

Innan sommaren träffade jag Roberto som driver företaget Apuliens Smak (i Örnsköldsvik), han arrangerar även resor i Lappland för köldtörstande italienska turister vilket alltså bevisar att det finns folk till allt ;) Men tillbaka till Apulien; Roberto berättade passionerat om ett projekt som vinproducenten Terra Jovia startat i hans hemby Gioia del Colle i hjärtat av Apulien.

Gnarly Burger

I söndags dök hamburgerkollektivet Bun Meat Bun (läs mer på Hamburgare.org) upp på Sovel Kött & Grill i Sickla för en gästspelning och cirka 150 burgare dishades ut. Fantastisk uppslutning! Bun Meat Bun handlar inte endast om två burgare mellan två bröd, nej det är inte lite mer finess än så.