view counter

Mina sidor

Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Pulled pork

...dags att hitta tillbaka. Till det jag tycker är kul. Och gott. Och kreativt, befriande och mycket mer. Att laga mat.

Jag har försvunnit in i någon form av dvala under de mörkaste och kallaste månaderna. Men nu. När solens strålar börjar titta fram och värma igen väcks mina sinnen till liv igen. Jag vill laga mat!

Dagens ingredienser

eller Coda alla Vaccinara, oxsvans på slaktarens vis, kommer ifrån Rom där slaktarna omvandlade en udda och oönskad styckdetalj till en delikatess.

Texas chili con carne, majsbröd, färskostdip med jalapeño och lime.

När det börjar bli mörkt och kallt ute längtar jag mer och mer efter mustiga, heta, varma långkok. Gillar dem i alla dess slag men det finns en favorit. I Texas chili con carne. Varierar tillbehör efter smak. Tortillas med lök, lime och koriander. Majschips med tomatsallad, guacamole och gräddfil. Eller som ikväll, majsbröd (corn bread) med färskost, jalapeño och lime. Chilihettan i grytan balanserades upp fint med det lite söta brödet och den krämiga dippen gjord på färskost, jalapeño och en gnutta salt.

Noodle bowl på Noodle mama!

Idag öppnade Noodle mama på Kungsholmen. Happy Healthy Eating. Det är budskapet ägarna bakom restaurangen vill förmedla till oss och såklart serveras sån typ av mat här. De vill vara med och förändra konceptet med snabbmat. Här lagas mat som är god, nyttig och går snabbt. Paketerat i en rund skål full av goda grejer.
Då en av ägarna är född och uppvuxen i Tokyo och den andra var där och arbetade fann de inte bara varandra, det var i den japanska huvudstaden som deras snabbmatsmodell började växa fram.

Vietnamesisk gatmat

En av mina favoritmackor. Mackornas macka enligt mig. Krispig, fräsch, het, paté och fläsk på den ljusaste av baugetter. Bröd gjort på surdeg här, nej nej. Det ska vara en mjuk, fluffig baugette som ABSOLUT inte ska störa dom goda smakerna som gömmer sig mellan brödet.

Cobbler på paraguayo

Storebror bjöd på middag häromdagen. Han ville att jag skulle göra desserten. Jag är ingen dessertmänniska. I den meningen att jag nästan aldrig bakar själv. Däremot så har jag sweet tooth.

Kvarn, våg, kaffebönor och porslinsfilter

om dagen. Helst en riktigt bra kopp om dagen.
Det här är redskapen som behövs. För att få till just en sån bra kopp.

Kvarn. Våg. Gott kaffe. Porslinsfilter.

Favoritkaffe just nu: Kara tina från Kenya.
Smakar choklad och svarta vinbär!

Rhea´s Market & Deli i Missiondistriktet

Det ser inte mycket ut för ögat sett utifrån. Vad är det? en kiosk? en spritbutik? Spontant hade jag nog inte gått in. Men jag vet. Här gömmer sig även en deli som gör mackor i toppklass.

Porchettamacka med rosmarinrostad potatis

BLOGG Coco fingers Roli Roti. Farmers Market i Ferry building, San Fransisco. Vi har precis landat i möjligheternas land. Och jag står med en lista i handen med ställen jag vill äta på under våra tre veckor i Kalifornien. Förhandstipsad om denna food truck styr vi stegen ner mot hamnen.

Sallad Niçoise

Ibland är det enklaste det godaste.

Jag erkänner, jag gillar alla råvaror i den här salladen var och en för sig. Lägg upp dom framför dig.
Tonfisk. Kapris. Sardeller. Oliver. Färskpotatis. Haricot verts. Sallad. Solmogna tomater. Mild schalottenlök. Löskokta ägg. Persilja. Citron. Mums!
Till det blandas en vinaigrette ihop på nolltid. Det är inte svårt.
Olivolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, lite vitlök, salt och olja ifrån tonfiskburken.
Det vattnas redan i munnen.

3 saker måste tillagas.

Dyrbara droppar från Haugaard

Så, veckan som passerade var alltså en av de viktigaste och mest betydelsefulla veckorna på året. Iallafall i kaffevärlden. Veckan med stort V. Kaffeeliten samlades i Wien för att under fem dagar få delta och heja fram världsmästaren i, bland annat, WBC (World Barista Championship) samt pilla, mecka och snacka kaffe under en av världens största kaffemässor.

Mustafa´s Gemüse Kebap
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Kocken på jobbet gjorde den här som personalmat en dag. Han har bott i Madrid så han har ätit alltifrån dålig till bra till riktigt bra tortilla de patatas. Och fått med sig de allra bästa husmorsknepen hem. Den han bjöd på var riktigt bra. Sådär ljummen och perfekt krämig i mitten. Som skapar cravings. Iallafall hos mig.

Så hur gjorde han då.

Hetta upp matolja (ca. 0,5 l) i en stekpanna på medelhög temperatur.

8 fasta potatisar, skalade och skivade i tunna skivor
1 gul lök, delad i smala klyftor