view counter

Mina sidor

Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Ramennudlar på museum och i verkligheten

Ramen är Japans mest populära nudlar. De är faktiskt så populära att det finns ett museum helt och hållet dedikerat till ramennudlarna!
Museet lockar horder av hungriga besökare varje år, vilket kan tyckas lite märkligt för en utomstående eftersom det finns nudelhak i varje japanskt gathörn. Men har man någon timme över på genomresa i Yokohamatrakten är museet trots allt värt ett besök. Inte minst för de autentiska 60-tals kulisserna i bästa Kurosawastil. Och så finns det naturligtvis mängder av olika ramennudlar att provsmaka.

På Piccolo i Lund tillverkar de glass man blir lycklig av.
För vem är jag att motstå hemgjord italiensk glass när termometern äntligen visar plusgrader och solen passar på att titta fram. En fredag eftermiddag dessutom!

Har du vägarna förbi Lund den närmaste tiden så titta förbi på Bangatan eller Stortorget. Blodapelsin sorbeten tillverkas bara en vecka till, och den 70% chokladglassen är värd en extra omväg. Och då har jag ändå inte nämnt något om stans bästa kaffe..

Vintrig cole slaw med japansk dressing

Färgen. Smaken. Texturen!

Jag talar naturligtvis om kökets riktiga vinterfavorit savoykålen. Idag blev den finskuren i en cole slaw med japansk dressing.

Strimla kål (savoy, röd, vit eller spetskål), riv morötter och finhacka rödlök i halvmånar. Skölj kålen noga och, om du har tid, låt den ligga i iskallt vatten en stund för att bli extra krispig. Sila av vattnet.

Vispa under tiden ihop en dressing av sesamolja, japansk soja och risvinäger. Smaka av med salt, socker och peppar. Häll dressingen över salladen och toppa med rostade sesamfrön.

Panko

Provat ströbrödet panko någon gång? Gör det!

Pankoflingorna är större än vanliga skorpsmulor och det gör paneringen betydligt crunchigare.

Igår panerade jag fina torskfiléer med uppvispat ägg och panko, och stekte dem sedan i en ansenlig mängd smör. Himmelskt! En skön förening mellan svenska råvaror och japansk finess. Panko finns i de flesta större livsmedelsbutiker och såklart i alla asiatiska butiker.

Nyårssoba

BLOGG Mitt japanska skafferi Utan sobanudlar, inget japanskt nyår.
Miljontals japaner äter misoka soba före tolvslaget med hopp om ett långt och hälsosamt liv. Det kan kanske vara värt ett försök även på våra breddgrader. Här får ni mitt enkla sobarecept att kickstarta 2012 (drakens år) med. Gott nytt!

Kaki och jag

De är sällsynta i svenska butiker, de intensivt orange persimmonfrukterna. Desto roligare när jag häromdagen stötte ihop med ett gäng hos den glade grönsakshandlaren på tvärgatan. Persimmon, eller kaki som den heter på japanska, är storleken större än sin kusin sharon och mindre kompakt i fruktköttet.

Lax rimmad i soja och sake

Är du trött på den gravade laxen? Prova då att rimma en laxsida i sake och soja i 6-8 timmar och vips så har midsommarbuffén uppdaterats ett par snäpp.

Sake som används i matlagning bör koka upp för att bränna av alkoholhalten och därefter kylas ner igen före användning. Sake säljs i Sverige endast på Systembolaget. De billigare flaskorna lämpar sig för matlagning, de lite dyrare kan med fördel drickas och är ett mindre alkoholhaltigt alternativ till snapsen.

1 kg benfri lax (följ Livsmedelsverkets rekommendationer om frysning)
1 dl sake
1/2 dl japansk soja

Hett grilltips

BLOGG Mitt japanska skafferi Yuzu kosho är en av det japanska kökets bäst bevarade hemligheter. Chilihet och sprängfylld av citrustoner är den en perfekt smaksättare i marinader, dressingar, grytor och soppor. Så här års är den min bästa vän vid grillen!

Sushi på skånska

BLOGG Mitt japanska skafferi På Rå Epok i Lund bryr man sig om fisk. I sin strävan att servera sushi med lokala och icke rödlistade råvaror kompromissar man varken med miljö, smak eller kvalitet.

Jag läste någonstans att inredningen på Rå Epok påminner om den i farfars kolonistuga. Ett påstående inte helt taget ur luften förvisso, men vad spelar väl snirkliga tapeter och träbänkar för roll när sushibitarna talar sitt eget tydliga språk?

Det hänger på riset

BLOGG Mitt japanska skafferi Sushi är snabbmat med gamla anor. Munsbitarna av ris och färsk fisk var en lokal företeelse i Edo (nutidens Tokyo) redan i början av 1800-talet. Då såldes de till hamnarbetarna från ambullerande vagnar - idag är sushin en global företeelse och miljardindustri.

Fantastiska användbara shiitake!

BLOGG Mitt japanska skafferi Kinoko är japanska för svamp och betyder ungefär "trädens barn". En målande och vacker beskrivning med tanke på hur svampen växer naturligt på och runt träden.

Japanska blinier

De ryska bliniernas bästa vänner är beluga kaviar, smetana (syrad grädde) och vodka. I ansenliga mängder kan man förmoda. Ingen mat för massorna precis och som tur är kan tillbehören enkelt varieras efter tillfälle och plånbok.

Stilsäker engångsservis

Tills helt nyligen levde jag i villfarelsen att papperstallrikar visserligen är praktiska men ack så trista. Jag kunde inte ha mer fel.

Skånska rötter i        japansk tappning

BLOGG Mitt Japanska skafferi Rotfrukter, ständigt dessa rotfrukter. Har du liksom jag börjat tröttna så smått på utbudet i grönsaksdisken så här års?

Hina matsuri - tjejernas dag

Idag den 3 mars firas de japanska tjejernas stora dag - hina matsuri. Killarna får vänta på sin tur till den 5 maj.