Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Midsommarbuffén

 

Lyxfiskpinne på torskrygg och panko

Igår tog jag en joggingrunda bort till min lokala fiskbutik Malmö Fisk Hannes&Johannes. Bästa tillskottet ”in the hood” på länge för mig som älskar färsk fisk och skaldjur.
Idag blev det en torskrygg och några bläckfiskar och på vägen hem, gick jag förbi en grönsakshandlare på Regementsgaten som jag inte mött förut.
Han talade franska och kallade mig Madam och det kändes plötsligt som om jag joggade runt i Paris. Härligt! Här köpte jag rödbetor, citron och blomkål och skapade ett recept i huvudet på vägen hem.

Askungen på väg till balen

Jag har fjärilar i magen. Hela dagen. Jag känner mig som Askungen som ska få gå på balen på slottet (och som inte har något att ta på sig). Jag ska äta middag på Noma!
Min sambo har gett mig denna upplevelse i födelsedagspresent om med det är han både prinsen och den goda fen i en och samma person.
Jag är så där larvigt nervös, som man är när man är runt tio år och ska gå på Tivoli. Självklart har jag höga förväntningar, men samtidigt känns det, som vad som helst kan hända och inget kan gå fel.

Confiterad Fläsksida med smak av skogen

Ibland svänger man ihop en rätt på en höft, ibland lagar man den i en vecka...om man nördar runt i köket som jag. Det här är en sån där långlagad middag, där jag började på måndagen och vi åt på lördagen.
Konfiterad fläsksida har blivit en favorit i mitt kök sedan jag åt den på Rolfs Kök och jag bara måste ha den ibland.
Om man inte rimmar själv, tar det dock bara runt två dagar att laga, så vill man ha lite fastfood fläsk så köp en färdigrimmad.

Snygga fiskar!

I går gick jag förbi min nya favoritfiskaffär Malmö Fisk Hannes & Johannes på Regementsgatan i Malmö. Det är som att stiga in i en Mystery Box. Att inte veta vad som finns i dagens fiskdisk och att utifrån dagens fångst, hitta på någon god fiskrätt.
Idag hade Hannes fått med sig några fina makrillar hem och det var ett självklart val. Makrill är, i min smak, en av de snyggaste fiskarna. Den är som havets leopard, eller jaguar, en fiskarnas Ferrari typ. Snabb, snygg och strömlinjeformad.

Klasaröds fina majskyckling

Häromdagen befann jag mig i stugan med en solnedgång och en stor majskyckling och perfekt grillväder!
Jag funderade på en beer can chicken, vilket är ett kul och smaskigt sätt att grilla på, men jag har aldrig provat att grilla en hel kyckling på grillen. Det har mest blivit olika delar av kycklingen, men inte en hel.

Färsk bläckfisk och pilgrimsmussla i surdeg

Det går en fritera-i-surdegs-trend genom restaurangvärlden känns det som. Jag läser massor av mattidningar och kokböcker och plötsligt friterar man hej vilt i surdeg. På Familjen i Göteborg har man t ex haft en härlig variant av fish-and-chips på menyn där man friterar fisk och skaldjur i surdegssmet med en hummermajonnäs. Mums!

Fina fisken i Slottstaden

Äntligen har jag fått en fiskbutik in the ”hood”. Malmö Fisk Hannes & Johannes har precis slagit upp portarna i en lokal vid Regementsgaten i Malmö. Lokalen var tidigare en märklig spansk restaurang…utan spansk mat och med en innehavare som spelade elorgel och sjöng Careless Wisper istället för passionerade, spanska flamencostycken.
Jag vet, för jag och min sambo spenderade en helkväll där och försökte övertyga innehavaren att byta stil och köra genuint spanskt. Men nu gjorde han inte det, så det gick åt pipan och Hannes & Johannes såg sin chans.

Lev La Dolce Vita i Rom

Alla vägar bär till Rom, heter det. Och så gjorde även mina och min sambos vägar i slutet av mars.

En grönsaksplanet
Sommarsallad till grillat

Igår upptäckte jag grönsakslandets lilla Alien. En liten grönsaksplanet som jag aldrig provat förut. En sådan där gå-förbi-grönsak, som man inte lägger i korgen eftersom man inte vet hur man ska göra. Varför gör man så? Istället för att utmana sig och prova på något nytt?

Vinbrässerad kyckling med gröna Puylinser

Jag associerar ofta linser till 70-talets vegogrytor. Fotriktigt, sönderkokt och lite träigt. Kanske för ajg växte upp under värsta linsgryte-perioden på 70-talet och det har tyvärr gjort att linser aldrig fått mycket plats i mitt skafferi. Men tiderna förändras. Fördomar slaktas och ibland går det upp ett grönt ljus.
Jag har precis upptäckt de gröna linserna från Frankrike – Puylinser. De små gröna linserna odlas på vulkanisk mark i Frankrike och är extremt hållbara under kokning. De är näringsrika och blir inte alls så där grötiga som linser kan bli, utan behåller en härlig kärna.

Albacore - en tonfisk utanför röda listan (upplägg nr 1)

Häromdagen sprang jag på en tonfisk. I fiskdisken. Jag har inte lagat tonfisk på länge eftersom den blåfenade och gulfenade tonfisken är rödlistad hos WWF och MSC, men nu hittade jag en tonfisk som inte är rödlistad.
Albacore heter den och är lite vitare i köttet och mildare i smaken. I USA kallas den White Tuna och Abba MSC Tonfisk i olivolja och havssalt är den första MSC-godkända tonfiskprodukten i Sverige.

Kraftfull torsk med fantastiskt kött

BLOGG Pernilla Nu har jag haft min blogg i snart ett och ett halvt år, och jag börjar se åt vilket håll det drar. Jag älskar fisk och skaldjur och jag gillar husmanskost, nordiska smaker med en touch av Asien.

Ekologisk regnbåge på svart pasta

För ett tag sedan var jag på Malmös nya ekologiska tillskott - Green Matmarknad -och botaniserade bland ekologiska råvaror. Green Matmarknad är grundat av Daniel Waidzunas, som satt som mål att vara de regionala producenternas marknadsplats och här säljs endast eko.

Vedspisstekta köttbullar
Köttbullar på vedspis - lycka!

I vår stuga på landet finns en gammal vedspis och jag har, sedan vi köpte stugan, arbetat hårt för att få eld i den. Det har resulterat i flera brandvarningsalarm, rökfyllt kök och torra hostattacker, men sedan min sambo köpt några fantastiska små stearinrullar och sedan vi fått ordentlig torr björkved, går brinner det som bara den.
I söndags gick strömmen efter en hård storm uppe i skogen, och jag blev jätteglad. Nu skulle här lagas mat som förr i världen – på vedspisen.
Kylskåpet bjöd på köttfärs och för att känna mig riktigt ”old school” så blev det köttbullar.