Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Grillsallad

I dag ställde jag in grillen. Kändes vemodigt på något sätt.

Vi avslutade grillsäsongen med underbara grillspett med ryggbiff, starka korvar, champinjoner och små lökar i chilimarinad.

Till spetten hade vi en sallad som verkligen är det ultimata grilltillbehöret. Så nu tycker jag att ni grillar en sista gång och gör den här salladen till, i stället för potatis eller vad man nu brukar ha.

Sallad
En melon av söt typ, t.ex. galia
En riktig bra, salt och krämig fetaost
Plocksallad
Ruccola
(+ fler grönsaker du gillar)


Dressing

Balsamico

Härliga grönsaker och frukt från trädgården

I går åt vi en jättegod soppa som vi har gjort flera gånger förr. Enda skillnaden var att den här gången kunde vi laga den helt på egenodlade råvaror. Så lyxigt!

Soppa på palsternacka och äpple

Några palsternackor, inte för stora. De är godast när de är mjälla och lagom små.
1-2 syrliga äpplen
Några potatisar
En vitlöksklyfta
Någon tesked god senap (valfri sort, sötstark är gott!)
Lite vitt vin
Grönsaksbuljong
Grädde

Tärna grönsakerna och äpplen. Bryn i smör i en stor kastrull.
Häll på buljong och vin så att det täcker allting.

Körsbärsglass

BLOGG Madelene Nu är jag tillbaka med full styrka. Och i och med det tänkte jag bjuda på ett helt underbart recept på körsbärsglass! Det är inte mitt eget recept, utan hämtat härifrån. Jag har gjort den här glassen säkert sju gånger i sommar! För er som inte orkar klicka på länken kommer receptet här.

Körsbärssoppa

BLOGG Madelene När vi flyttade in i vårt hus förra våren hade vi inget hopp om det skruttiga, halvdöda körsbärsträdet vid grinden. Det hade några gröna blad men de flesta av grenarna var risiga och döda.
Jag kan ingenting om trädbeskärning, men jag tog en sekatör och gick lös. Skar av döda grenar och tog bort så mycket jag bara kunde av de pyttesmå grenar som säkert bara dränerade trädet på energi.

Lamm

Testade att köpa färdigmarinerade lammracks förra veckan. Väldigt gott! Vi grillade dem på grillen och lät vila i folie. Sedan skar vi upp racksen - helt perfekta.
Till åt vi kokt färskpotatis, somrigt och gott, och en palsternackspuré som vi hade i rejält med både smör och grädde i.
När vi väl hade gasen i så svängde vi ihop hackad mynta och yoghurt i en skål som bröt av fint mot det grillade lammet och den söta purén.
Lamm. Det funkar jämt!

Somrig soppa

Vi älskar soppa!

Det är så gott, enkelt och tacksamt, även varma sommardagar. Då kan ju göra en kall soppa i gazpachostil, för finns det egentligen något godare?

Men det var inte så varmt förra veckan när vi bestämde oss för en varm, redd soppa med potatis och purjolök. Klassiskt!

Vi kokar potatisbitar med purjo, ekologisk buljong, lite hackad vitlök och salladslök. För att få lite extra sting och god smak hackade vi i massor med persilja och gräslök. Sedan gick vi lös med mixern och redde av med lite grädde.

Dinkelbröd

Jag brukar baka en dinkelfoccacia som är superenkel och god. Det blir en hel plåt som räcker länge. Går jättebra att frysa, jag brukar frysa in små påsar med 2 bitar i varje. På kvällen tar jag fram en påse till morgondagens frukost!

Dinkelfoccacia med örter och havssalt
ca 15 bitar

Ingredienser:

25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 kg siktat dinkelmjöl

Flingsalt
Örtkryddor, t ex rosmarin, timjan, persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smula jästen i en bunke.

Pilgrimsmusslor

Jag har ett tag haft som projekt att laga pilgrimsmusslor på ett sätt som är riktigt gott. Tyvärr har det ännu inte lyckats, detta försök inräknat.

Jag måste kanske inse att pilgrimsmusslor inte är min grej. Jag ÄLSKAR ju alla andra sorters musslor, men dessa går inte hem.

Här kommer ändå ett recept för er som gillar de små rackarna, salsan är underbart god!

Pilgrimsmusslor med avokadosalsa

1 avokado
1 mango
Ruccola
En näve körsbärstomater
Persilja, gräslök, salladslök
En tjock balsamvinäger
1 liten finhackad röd chilifrukt
Citronjuice

Rabarberpaj

BLOGG Skafferi & Trädgård Mmm.... Finns det något godare än rabarberpaj? Syran och sötman i perfekt kombo. Receptet jag använde den här gången var ett från nätet med modifikation.

Kryddland

Vad det växer här hemma! Sockerärtorna spirar, gurkan tar sig så fint och tomaterna blommar. Och i landet så skördar vi rädisor och sallad i väntan på morötter, palsternacka, potatis och salladslök.

Lammbiffar, ljuvlig sommarmat

I veckan åt vi fantastiskt goda lammfärsbiffar med mynta och fetaost. Klassisk och grym kombo som alltid går hem! Vi spexade till det och åt biffarna i vetetortillas tillsammans med rödlök, tomater och sallad. Huvudet på spiken var en olivröra som vi hällde över innan vi rullade ihop bröden och åt av liv och lust.

Tror att receptet kommer i från buffé, men det är väldigt enkelt.
Blanda lammfärs, fetaost, salt, peppar och hackad mynta. Grilla biffarna på grillen, det är bara gott om de blir lite sotiga och härliga.

Mixa oliver med creme fraische och så är det klart!

Enkel och god sommardessert

En enkel och god dessert gör jag av egentligen vilka sorters bär eller frukt som helst. Rabarber passar bra på sommaren! Koka ner rabarber med socker och låt koka nästan så att det blir en karamell. Varva syrlig yoghurt, kompotten och kak- eller skorpsmulor i glas.

Den perfekta, superenkla desserten!

Jobbfika

På måndagarna har vi möte på jobbet och då turas vi om att baka. I måndags var det min tur, och jag slängde ihop äppel- och kanelmuffins på kvällen. Kan verkligen rekommendera silikonformar till muffins, de blir höga och saftiga, lossnar väldigt enkelt från formen och så är det schysst mot miljön eftersom de kan användas hur många gånger som helst. Sånt gillar jag!

Hade i kardemumma i smeten också, det tycker jag är gott i nästan allt fikabröd.

Gojigröt

Har fått en stor påse torkade gojibär av en tjej här i byn. De är supergoda i gröten och väldigt nyttiga vad jag förstår. Enligt kinesiska läror ska man få mer energi, leva längre, bli bättre i sängen (!), sova bättre och mycket mer.

Och här kommer lite mer vetenskapligt bevisad fakta:

Gojibär innehåller 6 gånger så mycket betakaroten som i morötter, det ämne som är så bra för ögonen. Det är också en:

Komplett proteinkälla, innehåller 18 aminosyror
Innehåller mer än 21 spårämnen såsom fosfor, järn, zink, germanium, selen, koppar och kalcium

kryddor
Rabarber!

I dag har jag legat på knäna i rabatterna med en ljudbok i öronen och njutit av solen samtidigt som det blev snyggt. Allt ogräs bort!

Har flyttat kryddor från ett litet kryddland intill husväggen till den lite större odlingslådan på ängen. Vi har även fått lite bättre begagnade kryddväxter av Fredriks föräldrars grannar. Det är så tacksamt att plantera kryddväxter som redan är rejäla och stora!

Bara att plocka och njuta...

Av min snälla mamma fick jag en rabarberplanta igår. Längtar tills den blir stor och buskig! Och i fönstret gror potatisarna i sin äggkartong.