Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
På väg ut i vimlet.

Två fantastiska flykt-från-verkligheten-dagar i Göteborg med Årets kock gav alldeles för mycket verklighet att ta itu med arbetsveckorna som följde och först nu har jag landat i någonting som kan vara skrivtid. Tickande dedlines överallt omkring mig, men låter bli att lyssna på dem ett tag.

Årets kock 2015!

Imorgon är det dags att utse Årets kock 2015! Åtta iställer för sex kockar (som det varit förut) tävlar i Gothia Towers. Klockan 15.30 utses en vinnare. Jag är allra mest peppad på festen efteråt, för bland det bästa med att vara kockfru är att bjudas in till denna årliga bankettmiddag. Särskilt som den är strategiskt placerad i världens tråkigaste månad februari.

Inte så snygga, men himla goda!

Nyårslöftet rullar vidare! Jag har bakat igen, någon slags inte så snygga men himla goda kalljästa frallor. Nöjd med två gånger i janauri, kanske hinner med en tredje i helgen. Nattjäsning är det bästa! Så enkelt och helt vansinnigt gott med nybakat bröd på morgonen. De här gick dessutom hem hos barnen, trots imsuget rågmjöl (ska öka mängden nästa gång) och att två av tre kockbarn helst bara äter vitaste vita rostingar och Skogaholms-limpa. "Det här brödet var jättegott!" <-- Spontanomdöme från världens mest kritiska nioåring. Sa jag att jag är nöjd?  

P-i-z-z-a-!

Äter lunch från Forno Auto och står nu vid skrivbordet (yes, I'm that ergonomisk) med ljuv tryffelsmak dansandes mellan smaklökarna. Blå lastbil lastad med vedugn är en precis lika bra idé som det låter som. Endast ett uns besviken på att skorstenen inte bolmade mer. Älska rök!

Gul lök, jordärtskocka, tryffel

Vi bokar bord på Fotografiska i sista minuten och får ett i senaste laget, klockan 21. (Jag är nog inte så kontinental.

Rågbrödslimpa med russin

Årets nyårslöfte: Baka mer. Sju dagar in har jag åstadkommit två (2) rågbrödslimpor med russin. So far so good. (Very good med hemgjord svart vinbärs-marmelad.)

Ta-da! Löjrom & störrom. Good stuff.

Gott nytt år! Har tillbringat mellandagarna i behaglig koma med ankmiddag, släktkalas (min denna gång) med rådjursfiol och traditionsenligt nyårsbad. Nyårsafton firades hemmavid i lugn och ro med fancy champagne och meny som rimmade väl med Edward Blom-patenterade "Allting gott och alldeles för mycket". Små, små toast med smetana och kaviar tillsammans med puffiga mördegsbäddar med gräddfil och löjrom i kakburk. Krabba på len potatiskräm med friterad grönkål. Pankofriterad kalvbräss med ostronskivling och tryffelmajonnäs. Halstrad anklever med hallon, kavring och sirap.

Jansson in the making

Julafton! Numera en mycket traditionsenlig högtid i mitt liv. Hittills har vi hunnit med en julklappsrunda med kockdöttrarna, som sedan skeppats över till sin mor för att fira resten av julen där (vi kör vartannat år). Julafton börjas annars med traditionell julgröt med kanel, lönnsirap och mjölk hos kockens morfar. Inget säger numera jul som gröt i mörkgröna skålar i Gustavsbergsporslin och kaffe serverat ur Mon Amie-servis. 

Hummerberg

Dagen före julafton eller ibland den 22 december infaller skaldjursjulen. Då firar hel kockfamiljen, alltså jag & kocken och kocksonen och -döttrarna jul med min familj; mamma, pappa, syster, systerson och systerdotter plus kocksonens gudmor som också är min äldsta vän. 

Skaldjursjulen är en mycket bra högtid: god mat, champagne och ingen behöver laga mer mat än att vispa ihop en aioli. 

Lucka 22: Year of the juice

Jag fick inte en råsaftscentrifug i julklapp förra året och förväntar mig varken en sådan eller årets julklapp hälsoarmbandet under granen i år. Men nog har jag druckit ovanligt mycket juice och smoothies 2014. På hemmaplan och på stadens allt fler juicebarer. Min favorit är Juiceverket vid Odenplan som gör fantastiska juiceblandningar med vansinnigt pretentiösa namn. Hommage till Desirée del två är min bästa, men vanilj och ingefära bland annat. (Sen hajar inte jag heller riktigt vilken affärsmodell det jobbas efter när konceptet verkar vara ju dissigare och surmulet svåra (bartenders?

Lucka 21: Grisfest de luxe
Best. Dessert. Ever!

Jag tror jag skrivit förut om att en himla bra grej med att vara ihop med en kock är att kockar tenderar att känna en väldig massa andra kockar. Eftersom kockar i allmänhet jobbar ganska många timmar per dygn (för att inte säga massor av timmar per dygn) så är det liksom mest andra kockar som de träffar. Och kanske en och annan sommelier, bartender eller servis.

Lucka 20: Julbak

Det har varit mycket i december, så idag har vi försökt köra allt möjligt julbak på en och samma dag. Det gick över förväntan om vi bortser från diverse melt downs när vi trängdes med större delen av öns befolkning på Ica Kvantum. Kocksonen kavlade lagom tjocka pepparkakor och åt deg, minsta kockdottern freestylade ett finfint pepparkakshus och största fyllde och rullade och chokladdoppade mandelmassa till sitt eget-uppfunna julgodis snorisar (eftersom de är snorgoda)

Lucka 19: Dags för jullov!

Så här fancy var jag varit hela gårddagen på kontoret, till kollegornas lycka(?) Frågade kocken innan jag gick hemifrån om jag såg fånig eller gullig ut och han svarade gullig (efter ganska lång betänketid), så då var det ju bara att köra. Gjorde även succé på förskolan vid hämtning. Tomtenissen rules! 

Lucka 18: En annan jul

En av de bästa grejerna med att vara ingift (nåja) i kockens tyska släkt är att istället för att äta ledsna julbordsrester den 25 december så år det dags för ankmiddag de luxe! (Eller vad lyxigt nu heter på tyska) Det betyder hel anka stuffad med äpplen och russin, världens bästa skysås, ännu mer russin och äpplen samt små fina brysselkål. (Försökte googla exakt hur traditionsenligt tyskt juldagsanka är, men testa att googla "jul" ihop med "anka" så förstår ni både hur det gick för mig och bilden. Om nån vet får ni gärna berätta!

Jag tänkte vi kunde grilla, kanske ...?

Jag jobbar inne i stan och där har vi idag sett snöflingor falla mot takfönstren och på gatan, men utanför fäste ingen vit magi, asfalten var bara regnvåt, blötkall som november trots snödoft i luften. Lyckan då att komma hem till förortsön och pulsa (nåja) i tunnaste tunna men ändå ytterst närvarande snötäcket. Och hemma finns en öppen eld som höjer hela den här dödsmörka årstiden till något som i alla fall går att andas. En eld som till och med kan bli grillplats om så önskas, även om luften blir ganska blodtung då.