Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
"Meat Fruit" på Dinner by Heston.

Som liten har en massor av idéer om vuxenlivet, minns ni det? Tankar om vad en ska bli, göra, bo, hur många barn en ska ha och så vidare när en blir stor. Det är ett väldigt tydligt före och efter, som om vuxenheten kommer att slå ner som en bomb en dag och förändra allt till ett färdigpaketerat liv, som sedan bara är. Mittemellan-åren, de där när en inte är vuxen men inte riktigt barn, utan något i mitten eller pendlande mellan båda polerna, ägnas gärna åt att klara av en radda saker som en inte kan eller borde göra sen. Sen, när en blivit vuxen.

Karamelliserad banansorbet, hibiskus, choklad, karamellsås, röd oxalis.

Det är jättesvårt att veta hur jag ska skriva om middagen på Noga. Hur balansera jävighet och obegränsad stolthet och dessutom enorm nöjdhet efter en fantastisk kväll?

Den röda konsträtten av Tomas Diederichsen.

Jag stjäl ett grepp från en fellow bloggare och excellent kock, Stefan Ekengren, och sammanfattar resten av 2013 i en lista. Dock utan inbördes ordning, det här är bara mina gastronomiska höjdpunkter från året som var; förutom de jag redan avhandlat här och i del 1 och del 2 av bokslutet.

Piggelin! Päron med citronverbena

Jag måste avbryta för lite skamlös (?) reklam: Idag och imorgon (och på lördag, men då är det fullbokat) är det exklusivt kvällsöppet på Noga, min kocks nya ställe. Testa! Ikväll torsdag borde det gå bra att droppa in, annars är det fortfarande inte alldeles för sent att boka fredagen än. Telefon 08-656 23 00. 

QDR8 by Pelut i Pelat. © Quique Dacosta

Okej, nu kickar det gastronomiska året 2014 igång på allvar, i och med Londonresa nästa helg, så det brinner i knutarna att avsluta 2013. (Någon kanske skulle tycka att bara det faktum att månaden mars inträtt är en stressande faktor, men hey, ska en vara petig ska inte boksluten vara inne förrän 5 maj. En kockfruga måste väl få lite tid att reflektera och fundera, am I right?) 

Gambaras a la plancha, grillade räkor alltså. Denía-varianten är ännu rödare!

Åh, min stackars eftersatta blogg! Ska inte orda mer om det eller lova för mycket om bättring för framtiden, utan slänger mig raka vägen in i att försöka sammanfatta allt jag inte bloggat om under 2013 som matår. Here we go!

Örthalstrad havskräfta med kantareller, varm surgrädde & grillad Skillebysallad

BLOGG Kockfrun Det har blivit höst, fast mitt hjärta är närmast kvar i våren. I och för sig känner jag ofta så i september och början oktober: Att allt andas hopp och nytändning. Förändring, i ordets mest positiva bemärkelse. Möjligheter. (Januari å andra sidan är för mig bara grå, kall och alldeles för lång. Det där med nyårslöften går alltid åt skogen, och hur skulle det kunna göra annat med den låglåga energinivå en har efter novembergrått & julaftonsöverskott?) 

Texmex från grunden av Jonas Cramby.

Jepp, så är det. Säger det igen: Jag älskar den här boken, Texmex från grunden av Jonas Cramby. Sen kocken handlade hem den vill jag äta texmex varje dag hela tiden. Förutom att maten är asagod så är boken snygg som tusan, med matt papper och lite galen cirkustypo. Och den är uppkäftig som attan! Typ såhär:

" ... du får absolut inte köra avokadon i en mixer, då är du bara lat och kan lika gärna åka och köpa en korv."

Eller såhär:

"Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du slutar med sådana dumheter."

Älskar!

Lättrimmad torsk med rotselleri, äppelciderbuljong och tryffeltapenade

Vi, eller rättare sagt kocken, har ungefär 150 kokböcker hemma, alla mer eller mindre avancerade; och det blir lite värre för varje gång han köper en ny. Han läser kokböcker som andra läser romaner, och tillbringar dessutom sjukligt mycket tid med att bara studera bilder på rätter och upplägg.

Cirkulera!

En bra grej med att ha en kocksambo som tävlar om en plats i Bocuse d'Or är att plöstligt finns det såna där coola saker som på bilden i hemmet - det är en cirkulator; ett vattenbad som man kan dra upp till valfri temperatur och laga till saker i; företrädesvis vaccumförpackade sådana. Följaktligen är min andra nya bästa kompis en vacc-maskin, och den är verkligen en jättebra vän!

Jag har ju skrivit förut om sobrasada och tänkte att jag skulle utveckla med lite mer kärlek till denna underbara produkt eftersom jag nyss hälsat på i dess ursprungsland Mallorca och fått den serverad på traditionell liten källarkrog, vinranksbeklädd terass och lokal söndagsmarknad. Men vad ser jag då - mina fellow bloggers, som ju är betydligt mer bevandrade på Mallis än vad jag är, tänkt precis samma tanke precis nu.

Ni har väl inte missat ...

... att den här snygga kocken är en av de som kan få representera Sverige i Bocuse d'Or?

Läs mer här!

Sista natten i fjällen

Det blev en sista sväng till Tännäskröket inna Àrran stängde för säsongen. Känns avl'gset med kallt och snö nu, men vi hade några underbara dagar med kockbebis, kockdöttrar och kockföräldrar.

Yuzu-, lime- och passiondessert in the making. Bild  från pastrydesign.se.

Dagens blogginlägg blir ett tips om en annan blogg, Daniel Roos Pastry Blog! Daniel är en av Sveriges bästa konditor och har bland annat jobbat på Operakällaren, varit med i guldvinnande Kocklandslaget och skapade desserten till kronprinsessans bröllop. Och om jag och kocken nån gång gifter oss är han mannen som kommer göra bröllopstårtan. (Nästan lika glassigt som övriga meriter, visst?)

För proffs av proffs

 

Årets Kock 2013 har kommit och gått, och sen har det gått lite tid till … Jag tror knappast att någon behöver upplysas om att Daniel Räms äntligen stod som segrare? Äntligen säger jag, för som ni säkert vet var det Daniels fjärde raka final. Välförtjänt, verkligen! Om det finns någon genomgående Årets Kock-egenskap, något gemensamt för alla vinnare, så vill jag påstå att herr Räms har det; som jag sa till segraren själv under drinken innan banketten känns han redan som en i gänget, i alla fall för mig.