Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Madeira

Madeira Finest Medium Dry 5 Years (nr 7822) 129 kronor

Priorat!

Abellars (nr 91113) 198,00 kronor

Grand Prieur!

Grand Prieur Brut (nr 77336) 339 kr

Underbara champagne, vilket varumärke, vilken dryck och vilken underbar kamrat det kan vara under de rätta omständigheterna. Fel av mig, det är alltid en bra kamrat.

Grand Prieur har sitt fäste i  Champagne (såklart), i det världsberömda Côtes Des Blancs söder om Épernay. Huset har haft aktiva vinkällare sen 1880-talet och är mest kända för sina Napoleon buteljer.

Clos Henri!

Clos Henri Sauvignon Blanc (nr 6402) 179 kr

Sauvignon Blanc, druvan som är väldigt mycket förknippad med Loiredalen i Frankrike. Men precis som Pinot Noir trivs den ypperligt i det Nya Zeeländska klimatet.  Vinet är tillverkat av den franska vinodlaren Henri Bourgeois från just norra Frankrike(Sancerre-land) han har tagit med sig sin franska kunskap samt allt från druvpressar till ståltankar. Vinet är gjort på 100 procent Sauvnignon Blanc och är druvtypisk men har också  lite av det tropiska som den nya världen erbjuder.

En favorit!

Presenterar här en personlig favorit, Castello di Fonterutoli (nr 32130) 289 kr, ett vin som är värt varenda krona. Om man kort ska diskutera priset så får du ut så enormt mycket mer av detta vin om man jämför med en box som brukar ligga i samma prisklass, något under men vad är några kronor mot ren och skär njutning.

Midsommar!

BLOGG Grand Cru Då var det tid för svenskarnas  stolta stund, det svenskaste vi har, midsommar! Kanske inte vinets stora stund men det finns ack så mycket annat gott som avnjuts till den underbara maten.

Kryddigt!

Pierre Labet Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir (nr 90268) 194 kr

Oroligt intressant recept kombinera vin med. I vanliga fall när det gäller grillat så brukar jag rekommendera en ekad Shiraz eller en stor Cabernet Sauvignon. Men här finns många element i den här rätten och därför sticker jag ut hakan och presenterar en härlig Pinot från Bourgogne.

Sancerre Les Baronnes (nr 32253) 159 kr

Hallå i sommarvärmen,det går inte att klaga nu. Det känns fel att slänga upp ett rött vin när termometern står på 25 grader och man strosar runt i flipflops. Så då presenterar jag för er ett vitt vin. Som vanligt bra vin, väldigt prisvärt och överaskande på alla sätt och vis. Vita viner får ofta stå i skuggan av de röda(med all rätt) men letar man kan man hitta riktiga höjdare.

P N

Akarua Pinot Noir (nr 90182) 219 kr

Pinot Noir,druvornas druva,älskad och hatad,sågad och hyllad. Mycket kan sägas om druvan som ibland bygger upp så höga förväntningar på sig själv att den alltid förlorar. Den måste alltid leverera!
Fransk druva som har sitt fäste i Bourgogne. Den trivs dock bra på andra ställen och speciellt i Nya Zeeland där klimatet gynnar dess framfart. Du får en lite annorlunda Pinot Noir om man jämför med Bourgogne. Samma syra men inte lika fruktig,mer örter och en tydlig fatkaraktär.

Smakrik Italienare!

Ruffino Riserva Ducale (nr 2235) 125 kr

Herregud vilket recept! Hoppas fler än jag som kommer prova på det till helgen. Underbara ingredienser!

Beerenauslese!

Beerenauslese Cuvée (nr 4589) 89 kr

Idag bjuds det på ett härligt sött vitt vin som passar utmärkt till de grillade desserterna som ni förhoppningsvis kommer avnjuta under Valborg.

Vad man bör tänka på är att vinet ska ha lite lägre syra för att inte bråka med sötman i frukten som gärna är lite glaserad. Vinet ska ha en fyllighet och rondör som orkar bära upp desserten samt givetvis sötma,gärna lite mer sötma i vinet kontra frukten så blir det perfekt.

En härlig rosé!

Messwein Rosé 2011 109 kr

I dessa tider när vintern inte vill stänga sin dörr helt och våren går i slowmotion kommer nu ett värmande dryckesinslag. Vinet som svenskarna går bananas över så fort det blir över 15 grader. En institution under sommarhalvåret som snart är lika självklar som sillen och kräftorna. Nya ökningar i försäljningen varje år,rosévinet!

Underbara Toscana!

Mediterra (nr 2317) 129 kr

Vackra, underbara Toscana! De böljande landskapen,fantastiska maten och givetvis de ibland otroliga vinerna!
Om ni inte varit där, ÅK DIT!!!

Viner till påsk!

Påsken är här!Det regnar av förslag på dryck till den törstande massan.Påskbordets dryck har blivit precis lika viktigt som maten.Dock är det ölen som brukar dominera skribenternas och experternas inlägg, samt snapsen. Inget fel på det, men här fokuserar vi på vin.

Det är inte helt enkelt att hitta passande vin till alla komponenter på påskbordet, och de flesta brukar vilja avnjuta den härligt fylliga påskölen framför vin. Så nu ger jag er den alternativa dryckeslistan till påsk!

Crozes-Hermitage (nr 2802)169 kr

Smakrik Chardonnay

Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) 139 kr

Har tidigare i denna blogg påpekat att det finns viner med stor kropp/mindre smak och liten kropp/mer smak. Chardonnay från gamla världen brukar hamna i den första kategorin men givetvis,som alltid,finns det undantag i vinvärlden.