Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Mustårta av choklad

Lilltjejen slutade med nattvälling och nattblöja här för någon vecka sedan nu och för att fira så fixade vi ett litet kalas för den närmsta familjen. Kids nu för tiden (läs - iaf vår unge) får ju hyfsat mycket saker så jag tyckte att det kändes lite småtrist att bara ge henne en liten present som belöning för att hon lyckades sluta. Istället sa vi att vi skulle ha ett kalas för henne och att vi skulle baka en stor och go tårta tillsammans. Här har ni resultatet, en 50 cm lång chokladmus med nonstopnos.

Halloumiburgare på Frida och Jag

BLOGG Jävligt gott Det har varit en dag att minnas det här. Ungefär vid tvåtiden idag gick twitter ner i ca en halvtimme, åtminstone i centrala Stockholm där jag befann mig. Ordet hade precis börjat spridas - mannen med namnet som ingen kan stava, Qaddafi, var fångad och rapporterades snart också vara dödad.

Återbesök på Bröderna Olsson

Som ni kanske märkt så har jag inte bloggat på ett tag. På ett ganska långt tag faktiskt. Jag vet inte om det är en mindre höstdepression, om det är så att pressen blivit för stor eller om jag helt enkelt tröttnade där ett tag, men nu känner jag iaf att det börjar komma lite på bättringsvägen. Vi får se, jag lovar ingenting.

Sprödpanerade tofufiléer á la mer

Mitt husmanskostsbotaniserande fortsätter. I går upptäckte jag sidan Vardagsmatad som är något så ballt som en sida som har som koncept att försöka vegan- och/eller vegetarianisera olika traditionella husmanskostsrecept. De har bland annat recept på "revbenspjäll" men också så praktiska saker som "5 minuters seitan". Väl värt ett besök. För kvällen så snodde jag deras "panerade havstofu" som jag anpassade lite efter vad jag hade hemma.

Pasta med chorizo, ruccola och färska tomater

Jag är helt såld på Wheaty's Gran Chorizo och har svårt att göra annat än att fundera ut olika recept som jag kan använda den i. Det är verkligen en helt ny värld som öppnats när jag upptäckt den här fantastiska korven som faktiskt beter sig i stort sett precis som "vanlig" köttchorizo. Den går att steka på samma sätt, äta rå på samma sätt, och använda som en krydda i olika rätter på samma sätt. Jag är salig.

Smörstekt och självplockad Karl-Johansvamp

När hösten närmar sig får jag ofelaktigt ett särskild sorts kli i fingrarna. Det är skogen som ropar på mig. Kantareeeeelleeeer, låter det. Svaaaaaaaamp. Karl-Joooooohan! Karl-Joooohan! Ungefär som den där barbröstade maoriern i Lokareklamen. "Meloooonas! Melooonas!"

Chorizo- och potatissallad

BLOGG Jävligt gott I helgen hade vi höstens stora kräftskiva. Min flickväns föräldrar har ett nedgånget, men sjukt charmigt gammalt statarhus som de hyr ute i Roslagen och som en gång i tiden agerade sommarkollektiv åt dem och fyra familjer till.

Hamburgare med soltorkade tomater och palsternacksstrips

Min bror och jag har en grej just nu då vi på alla möjliga sätt vi kan försöker kompensera vår vegetariska/veganska diets brist på mustiga flintastekar och grillade grissidor genom att laga så svulstiga och chilifyllda amerikainspirerade rätter som möjligt. Förra gången (som jag ännu inte bloggat om, men som kommer) så testade vi olika sorters vegansk seitankorv och nu i kväll så gav vi oss i kast med den kanske mest klassiska klassikern av dem alla. Hamburgare.

Quornfiléer med ört- och gräddsås

Det här receptet baseras på samma örtpesto som jag gjorde i gårdagens inlägg. Det var ursprungligen det här receptet jag hade in mind när jag gjorde peston och gårdagens recept byggde jag runt resterna som blev kvar. Tanken var att få fram en schysst ersättare till resten av familjens gräddstuvade och panerade torsk och jag tyckte att jag lyckades ganska så bra, åtminstone med smakerna.

Pasta med örtpesto och fetaost

Det här receptet är en variation på klassisk pesto genovese med basilika och pinjenötter. Med fräsha, svenska somriga örter och goda rostade pumpafrön blir det helt annorlunda men också otroligt fräsht. Pefekt för en solig sommardag eller senare i höst om du behöver minnas hur solen kädes på huden när nätterna blir längre.

Risotto med ruccola och primörer

Det här receptet behöver inte så mycket introduktion, namnet säger i stort sett allt om rätten. Jag hittade på den med inspiration ifrån den fantastiska risotton jag fick på Maritim i Simrishamn i somras, och även om mitt resultat blev ganska annorlunda så är jag nöjd. Inte minst så ska jag börja ångkoka mina grönsaker i betydligt mycket större utsträckning efter det här. De blev supergoda.

Tacosallad á la Bravo

Allting kan inte vara pretto. Ibland räcker det med att det är gott. Jävligt gott. Tacos är jävligt gott, men kan var ganska omständigt att servera. Antingen slänger sig folk över hela bordet och det tar evigheter att få tag i det man vill ha plus att det lätt blir slabbigt, eller så får man servera buffé vilket man sällar har varken lust eller plats med. Önskar du, som jag, att man ibland skulle kunna avnjuta tacos utan allt det där krånglet så är min svägerskas tacosallad perfekt. Snyggt, snabbt och garanterat oplockigt vid bordet(eller åtminstone betydligt mycket mindre plockigt.)

Tomatsallad

Jag är en stor förespråkare av att äta säsongsbetonat. Förutom att äta närodlat och ekologiskt så är jag övertygad om att det är ett av de säkraste sätten att få tag på riktigt goda råvaror till så bra priser som möjligt. Som vegetarian är det naturligt att just grönsakerna då också tar en ganska stor plats i min matlagning och att då få tag i riktigt färska och fina grönsaker och att använda dem i ett recept där de står i fokus är magiskt.

Halloumispett med citron och chili

Jag älskar att grilla. Jag älskar ost. Ergo - I like halloumi. Det här receptet är baserat på ett fåtal enkla smaker som funkar grymt tillsammans med den salta osten och är barnsligt enkelt. Ät spetten tillsammans med nykokt färskpotatis eller bulgur och kanske en het pebre. För ovanlighetens skull ska jag inte säga mer än så här innan receptet. Testa det, det är ett av mina favoritrecept!

Halloumispett med citron och chili, 4-6 spett.

250 g halloumi i bit (inte skivad!)

Quornhamburgare

Det här med att få till schyssta vegetariska hamburgare är något av en utmaning. Bönbiffarna blir antingen för torra eller för mjuka, kryddningen blir antingen för stark, för svag eller förvirrad. Man kan alltid fylla dem med ost, men det känns lite fusk när det enda man är ute efter är en enkel men supergod biff till sin burgare. Efter att ha letat runt lite på olika bloggar hittade jag tillslut det här receptet som jag anpassade lite och jag kan lugnt säga att det är det bästa hittills!