view counter

Mina sidor

Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Fläskkotletter med murklor och katrinplommon

I våras hittade min åappa massor av murklor på sin gräsmatta. För mig var murklor lite utav en fantasisvamp som inte fanns på riktigt i vår natur. Att det var en svamp som man köpte torkad eller i fina små kartonger i saluhallen. Jag belv mycket glad och bad honom spara några till mig. Sagt och gjort. När jag var där och hälsade på honom i somras väntade en dignande glasburk med torkade toppmurklor på kökshyllan. Jag tog med glädje hem dem och igår kokade jag några av dem i sherrysås.

Gnocchi med tonfisksås och kapris

Igår hade jag lite kokt potatis över i kylen. Jag beslöt mig för att göra gnocchi av de överblivna knölarna.  Det är inte så omständligt som man kan tro, i alla fall inte om potatisen är kokt och kall sedan tidigare. Blanda ihop degen, rulla, koka och ev. stek.  Traditionellt gör man ett randigt mönster på varje klump med hjälp av en gaffel. Själv har lagt ner det där pilliga mönstrandet. Visst det ser trevligt ut, med jag tycker det tar liter för lång tid i den vardagliga matlagningen.Gnocchin kan ätas kokt, gratinerad eller stekt.

Fransk löksoppa

Den här soppan är en av mina absoluta favoritsoppor. Ingredienserna är inte många gul lök, timjan, fond, bröd och ost. Inga konstigheter där, nej hemligheten ligger i tillagningen. Tillagningen som måste få ta tid, låång tid. Löken ska stekas på låg temperatur tills den blir karameliserad och får en brun färg utan en tillstymmelse till svart. Det tar en stund. Men skillnaden mellan en snabblagad och en ”lånsamlagad” löksoppa är lika markant som olikheten mellan natt och dag.

Tarte tatin med betor

I förra veckan bakade jag en Tarte tatin med röd-och gulbetor. En tarte tatin är en traditionell frank paj som bakas " upp och ner". Pajformen bottnas av någon smaskig fyllning(vanligen frukt) och sedan täcks den av pajdeg, likt den amerikanska äppelpajen. Skillnaden från den amerikanska varianten är dock att "tarten" vänds innan servering så att fyllningen hamna uppåt. Denna metod gör att skalet blir frasigt och fyllningen saftig och mosig då den behåller all sin vätska under degtäcket.

Kantarellsmör

BLOGG Lilla Kråkans Skafferi Jag veet, inget slår smörstekta kantareller på mackan men att göra kantarellsmör är fasen inte dumt det heller! Igår avnjöt jag åreta (förmodligen) sista gula kantareller i ett mjukrört smör. En lyxfrukost utan dess like på några bitar hembakt knäckebröd!

Blåbärssnoddar

För några dagar sedan frågade en vän mig om jag någonsin misslyckas med något jag lagar. Svaret blev utan dröjsmål ett rungande JA, Självklar!( Nästan alltid när slarvkråkan ska baka...) Skillnaden är bara att jag inte kastar bort mina misslyckade kreationer utan fortsätter att jobba med dem till jag blir nöjd. Det kan resultera något heelt annat än vad jag först tänkt mig. Men det är ju genom misstag man lär sig och dessutom får man nya rätter och idéer på köpet!

De här blåbärskakorna är ett bra exempel. Jag såg framför mig ett gäng blåbärkakor i formen av spiraler.

Lammkorv med blomkål och fikon

En av fördelarna med korv är att de i princip aldrig blir torrt. Inte heller smaklöst för den delen( under förutsättningen att jag väljer en korv med lite smaksättning).

Potatisbullar med mesost och rökt sidfläsk

 Jag kom att tänka på skolans potatsibullar igår. Jag kunde nästan känna doften som spred sig i matsalen när det det var dags för potatisbullar. Men de kom aldrig ensamma, alltid tillsammans med blodpudding. Var tanken var att man skulle ta lite av varje för att få i sig mat från hela matcirkeln? Jag har i alla fall inget minne av att någon gjorde så. Antingen gillade man potatisbullar eller blodpudding. Själv höll jag mig till blodpuddingen för det mesta.

Spenatkroketter

Jag minns mycket väl första gångenjag smakade spenatkroketter. Det var en sen lördagskväll, första dagen på semesterorten och jag och mina väninnor var på en tillsynes hopplös jakt efter ett bord på en hyfsad restaurang. För tionde gången i ordningen frågade jag utan förhoppning frågade en servitör på en proppfull, högljudd restaurang om de möjligen hade något ledigt bord. Efter en snabb ordväxling med en kollega visade han oss upp för en liten smal trappa. Vi gick våning efter våning och till slut kom vi fram till en liten stängd dörr.

Blåbärsmarmelad med kardemumma

När jag är ute och plockar bär blir jag (minst sagt) lite ”hagalen”. Jag kan inte riktigt slita mig från skogen eller snåren förrän alla mina medhavda kärl är fulla.   Den lilla manin har bidragit till ett redigt förråd med bär av olika slag både i frys och kyl. Jag orkar sällan vara ordentlig nog att styckfrysa bären på en bricka innan jag stoppar dem i burkar. Jag slänger in plastlådorna eller påsarna i frysen på en gång. Jag upplever att jag kan dela på dem hyfsat bra ändå. Igår kokade jag några av blåbären till marmelad.

Högrevpasta

En av sommarens trender verkade vara gillad högrev. Ett stort stycke nötkött kokas under lång tid och kyls ner innan det skärs upp, marineras och läggs på grillen. Lite omständigt MEN vansinnigt mört och gott.  I början av veckan kokade jag ett rejält stycke högrev när grillen skulle fram. Helt enligt plan blev det några ogrillade bitar över, de fick bli huvudingrediensen i gårdagens middag. Jag skar högreven i grova tärningar och lät de värmas upp i en tomatsås. En annan variant är att ”riva” sönder det välkokta köttet för en mer Bolognese-liknande pastasås.

Mazarinbakelse med blåbär

När min bror fyllde år i förra veckan bakade jag små mazarinbakelser. Eftersom det skulle serveras lite av varje på dessertbordet fyllde jag upp en springform med smet och skar jag upp den bakade kakan i munsbitar (och kanske lite för att slippa trycka ut degen i så många portionsformar…).Såhär i blåbärstider tyckte jag att det passade utmärkt att bre en blåbärsglasyr över den saftiga mandelkakan. Både för ögat och gommen.Under mandelsmeten gömmer sig ett lager av mördeg. Den degen man även kan kalla 1-2-3- deg. En del socker, två delar smör, tre delar mjöl.

Tonfisksallad

Det var när jag var Au-pair i USA som jag fick upp ögonen för tonfisk på burk. Säkert 50% av mina luncher bestod av tonfisksallad. Jag blandade alltid ihop finhackad blekselleri,  ”gurk- relish”, lök och tonfisk med lite majonnäs eller gräddfil(eller båda två).

Kycklingbiffar med mynta och avpkado

Jag gillar verkligen när butikerna sänker priserna på varor med kort hållbarhetsdatum.  Alla tjänar på det, vi konsumeter, butiksägarna och framför allt minskar vi den miljöpåfrestande överkonsumtionen. Jag hjälper gärna till att minska mängden mat som produceras HELT i onödan. Dessutom kan det göra att man köper varor man aldrig funderat på att köpa tidigare.Igår hittade jag ett paket kycklingfärs till nedsatt pris i affären. Den fick följa med hem och på kvällen blev det till några saftiga kycklingbiffar.

Flarnbakelser med smultron

BLOGG Lilla Kråkans Skafferi Sommaren är inte slut än och så inte heller smultronen på backen. Igår plockade jag några av släntens solmogna bär och lät dem pryda ett par härliga havreflarn.