Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Vårlök

Ett vanligt, inget speciellt men ändå helt ok typ 85-kronorsvin kan faktiskt göra hela skillnaden. Ett glas räcker för mig. En tisdag, ett glas vitt till laxen. Och så blir maten både godare och snyggare och tillvaron lite trevligare. Billig i drift, skulle många kalla mig.

Thelma och Louse igen

"O, nu är vi Thelma och Louse igen!" brukar Malou utbrista när vi susar fram i bilen på väg mot nya äventyr. Zoom, zoom, zoom över landet. Fast istället för fara ut över ett stup på slutet, bromsar vi snitsigt in vid något sjysst bageri eller konditori.

Bakverk i nöd

Jag inser att mitt problem är något ovanligt. Och ganska lyxigt. Men likafullt är det ett problem, och inte sällan slutar det med att jag överger min ständiga paroll i livet: "Man ska inte slänga mat". Eller bullar, tårtor, kakor eller andra bakverk.

En squash om dagen

BLOGG I degbunken Ungefär så här års blir jag varje år galen. I squash! Alltså grönsaken. Jag skulle kunna äta en hel om dagen själv, jag lovar. Och den ska vara grillad. Inget annat.

Nässellördag

Det var farmor Barbro som lärde mig att plocka nässlor. Hon lärde mig en hel massa saker som hade att göra med att ta av vad naturen har att erbjuda. Att göra lingondricka och rågtårta. Att helsteka ekologiskt lamm i kohage och att slå med lie. Att baka tunnbröd och storskorpor. Att väva trasmattor och att inreda bakskåp. Att älska grön tomatmarmelad. Att göra enrisdricka.

Nakenpop

BLOGG I degbunken När vi var på Warbro Kvarn härom månaden och hälsade på, så fick jag en påse nakenhavre med mig hem. Idag när jag spontanfyllde på min underbara, fullproppade morgonmüsli så fick jag för mig att använda den där nakenhavren.

Dinkelrostis

Du kanske ger dig på att baka själv då och då? Och gillar rostat bröd? Då har jag receptet for you. Via dagens "Köp hem fem" på Radio Stockholms Äntligen tisdag. Se och hör här bara.

Spirulina-algen

Ibland kan man undra hur vissa livsmedel hittar fram till oss som något vi faktiskt stoppar i munnen. Hur kom vi till exempel på att det går att äta och göra fantastiska saker av tryffel? Lakritsrot? Ostron?

Det franska sättet

- C'est tout? Den franska kyparen blänger på oss och vi krymper i våra stolar. Vi vill faktiskt inte ha dessert. Och japanerna som placerats på armgnuggsavstånd från oss äter med sådan ljudlig energi att de nästan lyfter - något jag svårligen står ut med. Smask. Hu.

Väskorna fulla

BLOGG I degbunken Lite arbetsskadad är man nog när man tänker "Paris? Hurra, då kan jag köpa mer strössel!" Så har det nämligen varit så länge jag kan minnas - när jag åkt till London, Paris eller någon annan storstad så är det varuhusens matavdelningar och bakgatornas matbutiker som hägrar.

Jag och Ladurée

BLOGG I degbunken Tålamod har aldrig varit min grej. Snabbt, effektivt och rätt på en gång är min melodi. Blir det fel ger jag upp, genast. Är något för pilligt blir jag fullständigt galen, det börjar i tårna och tålamodet liksom kryper upp längs bakbenen för att till slut explodera i ett enda stort "GAAAaaaah.....!" nånstans vid örontrakten.Som att pilla upp en knut på en silverkedja. Eller fiska upp något litet som trillat ner någonstans. Att sy något komplicerat. Eller att bygga modellflygplan. GAAaaaah....!

Bullåtervinning

Det är så svårt att slänga mat. Och det ska man ju inte heller, jag menar, det är rätt och riktigt och miljövänligt och världsvänligt och ekonomiskt och praktiskt med rester att inte slänga mat och allt det där, men det är inte det jag menar. Jag KAN inte.

Matriarkat i rosa kvarn

BLOGG I degbunken Igår besökte vi Warbro Kvarn i Sörmland. Idylliskt och i rosa puts ligger kvarnen där, intill den forsande älven förstås, och med ett helt litet samhälle omkring sig. Här ägnar man sig åt nytänkande bakåtsträvan.