view counter

Mina sidor

Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko Finsk morotslåda

Morotslåda gjorde debut för mig när jag skulle göra något till Stockholms Sjukhems julbord. Då gjorde jag både morot och kålrotslåda. Båda blev mycket uppskattad. Så den har hängt med lite av och till vid jularna sedan dess.

Ingredienser:

1½ dl rundkornigt grötris
½ tsk salt
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
5 ganska stora morötter
ströbröd
riven muskot efter smak
2 st ägg
smör att klicka överst alt lite sirap för att få en knäckig yta.

Gör så här:

Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter. Häll i mjölken och grädden, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter. Riv morötterna, grovt på ett rivjärn och blanda sedan in dem i gröten. Blanda även i kryddor & ägg. Rör om ordentligt, häll i smord form, klicka på smör och sirap, strö på lite ströbröd överst på toppen. Grädda i 175 grader i en timma (lite drygt) tills de fått fin färg. Jag brukar använda mig av engångs aluformar, de är smidigt. Dock inte så lätt att få snyggt på bild!