Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Grilla.nu
view counter
Lucka 20: Julbak

Det har varit mycket i december, så idag har vi försökt köra allt möjligt julbak på en och samma dag. Det gick över förväntan om vi bortser från diverse melt downs när vi trängdes med större delen av öns befolkning på Ica Kvantum. Kocksonen kavlade lagom tjocka pepparkakor och åt deg, minsta kockdottern freestylade ett finfint pepparkakshus och största fyllde och rullade och chokladdoppade mandelmassa till sitt eget-uppfunna julgodis snorisar (eftersom de är snorgoda)

Lucka 19: Dags för jullov!

Så här fancy var jag varit hela gårddagen på kontoret, till kollegornas lycka(?) Frågade kocken innan jag gick hemifrån om jag såg fånig eller gullig ut och han svarade gullig (efter ganska lång betänketid), så då var det ju bara att köra. Gjorde även succé på förskolan vid hämtning. Tomtenissen rules! 

Lucka 18: En annan jul

En av de bästa grejerna med att vara ingift (nåja) i kockens tyska släkt är att istället för att äta ledsna julbordsrester den 25 december så år det dags för ankmiddag de luxe! (Eller vad lyxigt nu heter på tyska) Det betyder hel anka stuffad med äpplen och russin, världens bästa skysås, ännu mer russin och äpplen samt små fina brysselkål. (Försökte googla exakt hur traditionsenligt tyskt juldagsanka är, men testa att googla "jul" ihop med "anka" så förstår ni både hur det gick för mig och bilden. Om nån vet får ni gärna berätta!

Jag tänkte vi kunde grilla, kanske ...?

Jag jobbar inne i stan och där har vi idag sett snöflingor falla mot takfönstren och på gatan, men utanför fäste ingen vit magi, asfalten var bara regnvåt, blötkall som november trots snödoft i luften. Lyckan då att komma hem till förortsön och pulsa (nåja) i tunnaste tunna men ändå ytterst närvarande snötäcket. Och hemma finns en öppen eld som höjer hela den här dödsmörka årstiden till något som i alla fall går att andas. En eld som till och med kan bli grillplats om så önskas, även om luften blir ganska blodtung då.

Lucka 16: Kålrotskompis

Som utlovat, recept på kålrotskräm med bearnaise-vibbar!

4 portioner

800 g skalad kålrot

100 g smör

3 msk hackad dragon

salt

Koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa kålroten slät med smör. Tillsätt dragon. Smaka av med salt. 

Klart! Sa ju att det var enkelt. Servera till sådant du brukar ha bea till, men hoppa potatistillbehör. Recept från boken Sveriges godaste mat. (Nästan inte fusk, för jag brukar skriva kockens recept. Vadå att vad recepten innehåller är det viktigaste, inte hur de är skrivna? Jaja, lite mindre fusk i alla fall.)

Röding & rödbeta

Några små smakprov från säsongens meny på Árran! Nu har ju jag inte ätit de här rätterna än, men tänkte spekulera lite om utbudet och vad som verkar mest peppande ...

I fallande ordning; sotad röding med dragonmajonnäs, enbär, rökt forellrom, picklad och kokt rödbeta.

Lucka 14: Árran

Här, på restaurang Árran i Tännäskröket, Funäsfjällen, är kocken nu och lagar upp nya lunch- och middagsmenyer med säsongens nya kockar. Ensam hemma så när som på sovande kockunge tröstar jag mig med glögg (alkoholfri pga halsont och det är för tusan arbetsdag imorgon) och tänker med lätt avund på att det är snö där han är. Längtar tills det snöar här! 

Lucka 13: Lucia med julmat i parti och minut

Det blev julmat till slut, först sill, gravlax, skinka ur plastlåda, generöst benämnd "jultallrik", när min kurs på Berghs avslutades. Skämt åsido och presentationen till trots så var det faktiskt inte så dumt. Och jag kan nu kalla mig diplomerad copywriter! Nöjd, och vilken bättre dag att äta sin första julmat än på lucia? Min enda ångest är att eftersom jag var på skolan hela dagen såg jag inget luciatåg, inte ens på tv. Ska kompensera med att lyssna på orimligt mycket körsång kommande vecka – den stora nedräkningsveckan! 

Julen är en traditionstyngd högtid och med traditioner följer nästan alltid regler. Det verkar finnas en punkt där göra ungefär samma sak varje år för att det känns bra går över i att man måste göra exakt samma sak varje år för att vi alltid har gjort det. Linjen mellan charmig nostalgi och galenskap tycks ganska tunn när det handlar om jul. 

Mys!

(Ok, jag vet att det är tolfte idag! Men vi har glömt öppna den fysiska julkalendern hemma också. Kocksonen fick äta tre chokladluckor på en gång härom dagen. Är förresten inte chockladen i choklafkalendrar mer än medioker?)

Pubologi i onsdags! Julmysigt utan att mena det, i och med grönmålad pärlspont med röda lister. Vi fick sitta längst in i en liten, liten nisch med bara vårt bord och en till tvåa. Urmysigt! Här finns också ett litet bord inne i själva köket, kanske världens närmaste chef's table? 

Kockfrun <3 Tomas Diederichsen

Idag har jag och kocken lyckats vara förlovade i fyra år utan att gifta oss. (Yes, det där med "kockfru" är en lögn. Men ganska vit? "Kocksambo" har inte samma flow.) Det måste ju firas! Med drinkar på Tweed och så småningom middag på Pubologi. Det blir mitt tredje eller fjärde besök där, men det var länge sen sist. Mer om det imorgon!

Ostron på Noga med snö på äpple & pepparrot

Det finns vissa rätter som ännu mer än andra kommer med en historia. Vissa har till och med ett specifikt namn, kopplat till person och tillfälle. Wallenbergare, Pelle Jansson och biff Rydberg är några svenska exempel. Sen finns det också råvaror med en särskild ... air, en särskild känsla, med något som vibrerar omkring dem. Ofta är de dyra och anses därmed lyxiga. Men det är sällan bara priset räcker till för att lyxkänslan och den där andra, svårfångade, närmast sublima, känslan ska infinna sig.
 

Klassisk diner-scen ur Gilmore Girls.

Jag är ganska mycket väderstyrd, inte bara i val av dryck som jag skrev igår, utan i nästan allting. Älskar sommar och sol, men blir ändå alltid glad när den övergår i höst, som för mig är både den kravlösaste årstiden och den mest fullmatade. Till och med november är okej i min bok, för jag gillar att få linda in mig i halsdukar, leta fram mössor och vantar och kura inomhus. Det enda jag inte kommer överens med är vinterskor. Har fortfarande inte hittat ett par som är både snygga, sköna och varma.

Lucka 7: I vinterglaset

Hand i hand med mat och att äta ute går givetvis dryck. Jag är tyvärr sorgligt okunnig när det kommer till vin och andra ädla droppar. Planerar att göra något åt det one of these days och har åtminstone kommit så långt att jag börjar lära mig vad jag gillar och att lita på min egen smak. Sen har jag också generösa vänner med bättre koll, vilket är en ynnest.

#fruktfredag

Idag är det blomdag, folks!! Och vad betyder det då? Jo, som jag skrev härom dagen så finns det en så- och skördekalender skapad av Maria Thun. Ska inte ge mig in på någon närmare förklaring; jag kan inte hela bakgrunden och teorin i detalj utan fick nys om det här från min sommeliervän L och fastnade för att det är kul och, upplever jag, verkar funka.