view counter

Mina sidor

Sök

Typ av recept


Typ av måltid


Huvudingrediens


Säsong


Datum skapad


Författare


Volcano roll med sparris och lax

Såg en volcano roll på nätet och Googla runt på dem. Fann någon kanonfin bild på en volcano roll ifrån Thailand med otroligt sjysst upplägg! Där såg de ut att ha sparris i rullen så jag bestämde mig, ikväll gör jag sushi! De flesta rullar jag sett har tonfisk utan på som rock!

Ett besök på Tenuta di Castiglione (Frescobaldi)
Ett besök på Tenuta di Castiglione (Frescobaldi)

Efter incheckning och det mycket korta men välbehövliga besöket på hotellsängen är det så dags att kl 17 möta upp gänget som ska ackompanjera mina tre dagar i Florens och Toscana. Nere i hotellobbyn möter jag först upp Luisa, PR-ansvarig på Frescobaldi, en mycket generös och härligt underfundig personlighet.

Den röda konsträtten av Tomas Diederichsen.

Jag stjäl ett grepp från en fellow bloggare och excellent kock, Stefan Ekengren, och sammanfattar resten av 2013 i en lista. Dock utan inbördes ordning, det här är bara mina gastronomiska höjdpunkter från året som var; förutom de jag redan avhandlat här och i del 1 och del 2 av bokslutet.

Piggelin! Päron med citronverbena

Jag måste avbryta för lite skamlös (?) reklam: Idag och imorgon (och på lördag, men då är det fullbokat) är det exklusivt kvällsöppet på Noga, min kocks nya ställe. Testa! Ikväll torsdag borde det gå bra att droppa in, annars är det fortfarande inte alldeles för sent att boka fredagen än. Telefon 08-656 23 00. 

QDR8 by Pelut i Pelat. © Quique Dacosta

Okej, nu kickar det gastronomiska året 2014 igång på allvar, i och med Londonresa nästa helg, så det brinner i knutarna att avsluta 2013. (Någon kanske skulle tycka att bara det faktum att månaden mars inträtt är en stressande faktor, men hey, ska en vara petig ska inte boksluten vara inne förrän 5 maj. En kockfruga måste väl få lite tid att reflektera och fundera, am I right?) 

Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk

Receptet kommer ifrån de trevliga programmet Kinas mat

la Princesa es Feliz

Mandeln blommar. Nu är prinsessan från Norden glad igen. Och prinsen mor. Det var de som tog med sig mandeln till Mallorca. Morerna. Eller rättare sagt hämtade den eftersom de så mycket saknade den. I dag är mandeln en självklar och viktig del i det mallorquinska köket och mandelträdet delar på utrymmet med olivträdet och vinstockarna.

Årets Julklapp - 1983

En av oss fick den av sin mamma samma jul hon flyttade hemifrån. Den snurrar fortfarande lika bra nu som då. Här som där. Men att utse den till Årets Julklapp 2013 är inte svårt att obegripligförklara för alla de som suckar över svenskarnas oförmåga och olust över genuin matlagning. Först är det pyssel att förbereda, skala och dela. Sen trycker man på knappen. Gott!. Därefter inte kul. Ska göras ren. Ingen lek. Mycket jobb. Men när citrusen kostar runt sex kronor kilot och tomaterna en krona till är allt värt. Då kan man trycka ner en Cherimoya också.

Gambaras a la plancha, grillade räkor alltså. Denía-varianten är ännu rödare!

Åh, min stackars eftersatta blogg! Ska inte orda mer om det eller lova för mycket om bättring för framtiden, utan slänger mig raka vägen in i att försöka sammanfatta allt jag inte bloggat om under 2013 som matår. Here we go!

Bäst lunchen, ett smakminne från Apulien

Jag, Mr Bertazzoni och Svenssonsmakaren åkte ju på en grabbhelg med Apuliens Smak-Roberto i september. Jag tänker ofta tillbaka på den resan. På maten, vinet, osten, platserna, skratten och inte minst olivoljan som Olio Intini tillverkar med den äran.

Sverige får tuff konkurrens i Bocuse

Sitter och läser det senaste pressemeddelandet från GastronomiSverige. Det handlar om vilka länder som är kvalificerade till Bocuse d ́Or Europe 2014 i Stockholm.

 

Jonquillos

Så var de här igen. Smörbultarna. Jonquillos. Eller Aphia Minuta på latin. En delikatess lika gammal som Mallorca. Eller i alla fall nästan. Nu överallt i saluhallarna och mallorquinerna är överlyckliga. Som de längtat!

Äntligen!

Kliver ut genom vår dörr och tittar till vänster. Vi skriver den 5 december klockan halv fyra. Efter nära fyra veckor och åtta bedrövelser är den tillbaka. Solen. Värmen vi längtade och sökte. Knyter upp halsdukar och stoppar vantarna i fickan. Caféerna rullar upp markiserna som stoppat regnet och släpper ner solen. Una bocadillo con jamon y queso. Café con leche… no! No café, una caña por favor. Ahora hace calor. Finalmente!

La Tortafritteria den 4 dec (Torsgatan, Stockholm)

Emilia-Romagna är känt för sin utsökta matkultur och området kallas ofta 'Italiens skafferi'. Här tillverkas Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, olika salamis och Aceto Balsamico di Modena utav högsta kvalitet och infödingarna här i området formligen frossar i sig chark av högsta klass. Inte bara fet lardo och mortadella utan för oss svennar heeelt okända charkuterier såsom kokt eller torkad grisaxel (Spalla) eller finparmesanostar av Vacche Rosse-typ. Japp, här i Emilia-Romagna finns en stor stolthet i det animaliska fettet och de umamirika ostarna.

Vinter på Mallorca

 

Efter att ha haft över tjugo grader långt in i november kom vintern. I Palma regn, regn och åter regn. Och lite mera regn. Och i bergen snö. Kontrasternas ö? Tja, kanske. Det lilla torgets apelsinträd nedanför vår balkong bär färdigvuxna frukter. Fortfarande gröna, men om en månad är de mogna. Orange.