Profil

Lisa Lönner Pulkkinen

Lisa Lönner Pulkkinen

Min blogg: 
Din husmor på nätet
Min hemsida: 
Din husmor på nätet
Husmor, matkreatör och syltkokerska
Jag bor i: 
Vaxholm
Lite om mig själv:

Husmor Lisa är matkreatör och odlare som bor och verkar på Resarö i Vaxholm, Stockholms skärgård. Har alltid varit en husmorstyp och tidigt började jag plocka bär, sylta, safta och laga avancerad mat. Jag följer säsongen slaviskt. Här hemma bygger upp ett eget litet husmorsimperium. Husmor Lisa-tänkandet går ut på att skapa ett eget kretslopp från att odla, välja lokal råvara, till inläggning och förädling till välsmakande mat. Allt ska användas, slänger inte mat. Letar recept i gamla husmorsböcker och inspireras av Tore Vretman, franska lantköket och min mor. Jag är en av fem officiella Årets kockbloggar och vi följer Årets kockarna vid olika evenemang där jag får mycket inspiration. Min husmorsblogg är ett projekt att göra om en 45-årig matmor till kock! Häng med på resan, jag tycker det vore kul med fler damer i kockbranschen. Hösten 2008 var jag med i matlagningsprogrammet Halv åtta hos mig och lagade mat enligt min filosofi. Det var då det började!

Bästa kryddan: 
Skörbjuggsört - en gammal nordisk perenn som jag upptäckt och odlar i stor skala. Smakar likt oregano eller timjan.
Kokbok jag gärna tummar: 
Husmoderns sättbok och Tore Vretmans Festmeny
Mina favoritrestauranger: 
Kock & Vin, Mattias Dahlgren, Villa Sjötorp, Görvälns slott, Ombergs turisthotell, Sturehof
Jag lagar helst: 
Långkok, kötträtter på hela djuret, timbaler & patéer samt allt på rotselleri
Största vinupplevelsen: 
Första gången jag smakade Albarino i Spanien. Eller kanske var det tioåriga Brunellon Fattoria Del Barbi inköpt på förlovningsresan som vi lyckats lagra helt perfekt.
Bra sagt om mat: 
"Konsten att äta är att äta även när man är mätt", citat som min mor till mångas förskräckelse målade på en tavla i sin ungdom
Ett restaurangbesök att minnas: 
Chévre d'Or - en strålande dag i en medeltida borg på toppen av ett berg med utsikt över medelhavet. Två stjärnor och lokal provencalsk mat skapad som en tavla av grönsaker och fisk. Till detta lokala viner från små fält som inte går att få tag på. Unik kombo av ngt så ovanligt som gastronomisk höjd och bra läge!
Gastronomisk förebild: 
Karin Fransson, Mattias Dahlgren & Gordon Ramsey

Historia

Medlem i
2 år 40 veckor
Blogg
Visa senaste blogginläggen

Prenumerera