Profil

Johannes Hultman

Johannes Hultman

Min blogg: 
Johannes Hultman
Kock
Jag bor i: 
Stockholm
Lite om mig själv:

ag heter Johannes Hultman, och jag jobbar som kock, eller närmare bestämt som kockkonsult. Roligt ord, kan tyckas, och är faktiskt också ett roligt jobb. Jag har som ni förstår ingen fast arbetsplats, utan hyrs ut dit jag behövs. Det kan röra sig om att styra upp en verksamhet (tänk ”Kniven mot strupen”, fast jag kan laga mat på riktigt, och har inte lika många tillgjorda manér) fast oftast behöver restaurangerna bara tillfällig hjälp.

Jag vill använda den här bloggen till att dels ge er en inblick i en kocks vardag, men också delge bra och dåliga matupplevelser, sköna recept samt till att berätta om min passion för att bygga egna köksmaskiner (nåja, försöka bygga i alla fall)!

Jag vill även ta tillfället i akt att sticka hål på kockar och köksmästare som snackar skit (de är många!) – ta till exempel det här med de småskaliga leverantörer och små ekologiska bönder som alla säger sig handla av – nonsens. Jag kan på min ena hand räkna de restauranger som faktiskt beställer grönsaker från flera olika leverantörer istället från en stor grossist.. Ekologiskt? ”Vad kostar de? Oj, så mycket? Öh, vi tar de vanliga istället” . Och hur mycket sparris kan det egentligen växa på Gotland?

Jag gillar mat. Punkt. En del kockar skaffar sig snabbt en väldigt personlig stil, eller specialiserar sig på ett visst lands matkultur, men det har aldrig riktigt funkat för mig. Det är klart, Italien, dess mat och framförallt italienarnas inställning till mat ligger mig varmt om hjärtat, men när jag skriver det så inser jag att jag lika gärna kan säga samma sak om Frankrike, Spanien och en massa andra länder. Klassiskt dillkött får igång mig lika mycket som en enkel margherita, en len sobrasada, eller en raffinerad croque-en-bouche. På grund av mitt jobb måste jag vara ganska bred, men det verkar så tråkigt att bara göra en sak!

Det jag tror vi kockar har gemensamt, oavsett om vi lagar kimchi eller stångkorv är att alla kockar vill laga personlig mat. Mat som säger något om den som står i köket, berättar en historia, och som gör folk glada. Det är känslan av att lyckas - eller misslyckas - med det som jag vill förmedla.

Kokbok jag gärna tummar: 
Mathias Dahlgren - Det naturliga köket
Jag lagar helst: 
Mat man blir glad av
Bra sagt om mat: 
Det finns ingen konstig mat, bara konstiga människor, mat är mat. - Ferran Adria
Gastronomisk förebild: 
Min morfar

Historia

Medlem i
4 år 10 veckor
Blogg
Visa senaste blogginläggen

Prenumerera