Följ med redaktionschef Pia Bendel på en gastronomisk resa till Tallinn, 18-20 april

Om du ännu inte har upptäckt höjden i den estländska gastronomin är det dags att göra det nu. Pia Bendel guidar dig till Tallinns krogpärlor, som bjuder på fantastiska smaker och miljöer du inte hittar någon annanstans.

Inte så snygga, men himla goda!

Nyårslöftet rullar vidare! Jag har bakat igen, någon slags inte så snygga men himla goda kalljästa frallor. Nöjd med två gånger i janauri, kanske hinner med en tredje i helgen. Nattjäsning är det bästa! Så enkelt och helt vansinnigt gott med nybakat bröd på morgonen. De här gick dessutom hem hos barnen, trots imsuget rågmjöl (ska öka mängden nästa gång) och att två av tre kockbarn helst bara äter vitaste vita rostingar och Skogaholms-limpa. "Det här brödet var jättegott!" <-- Spontanomdöme från världens mest kritiska nioåring. Sa jag att jag är nöjd?  

Paul Bocuse-lunch på Djuret

"Nej, vi hann inte åka iväg en sväng den här veckan även fast vi verkligen ville så därför väljer vi att ge en rejäl Lyon-tjong åt lunchen på fredag för alla oss som är kvar i stan." Så står det i restaurangen Djurets senaste nyhetsbrev. Och så här ser menyn för fredagslunchen ut (den 30e januari):

*Soup aux truffes noires V.G.E. (Plat créé pour President Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing en 1975).
Smördegsinbakad tryffelsoppa med anklever
(Rätten skapad åt President Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing 1975).

*Fricassé de volailles de Bjäre à la crème aux morilles.

P-i-z-z-a-!

Äter lunch från Forno Auto och står nu vid skrivbordet (yes, I'm that ergonomisk) med ljuv tryffelsmak dansandes mellan smaklökarna. Blå lastbil lastad med vedugn är en precis lika bra idé som det låter som. Endast ett uns besviken på att skorstenen inte bolmade mer. Älska rök!

Middag med svenska toner på Seychellerna av Gastrologik.

I tisdags började dagen men grundlig genomgång av dagens förberedelser inför kväll och vad som skulle preppas inför onsdag- och lördagskvällen. Kockarna från Constance Lemuria delas upp i gruppen utefter meny. Jacob tog sig an jobfish en fisk han aldrig tidigare arbetat med. En stor fisk som fiskas utanför Seychellerna. Jacob följer anatomin och filéerna som vilken fisk som helst, även om det hade varit bra med en sax då benen är riktigt grova. På skrovet och huvudet sätter han en fond till lördag.

På gästspel med Gastrologik

Gastrologik med Jacob Holmström och Anton Bjuhr gör just nu ett gästspel på Hotell Constance Lemuria, Seychellerna*. Ikväll tisdag hålls första middagen som kommer vara en blandning av smaker från Gastrologik och Seychellerna.

Menyn för middag nr 1.

Beef tartar with tallow emulsion, mustard seeds & buckwheat

Grilled langoustines with cream of crustacean stock & Kohlrabi

Baked Job fish with oyster vinaigrette, cabbage & nasturtiums

Pan fried duck breast with warm whipped duck egg & crudités

Caramel ice cream with celeriac cream & hazel nuts

TENNSTOPETS MATKALENDER

Till dig som vill planera in det lite mer klassiska matåret, här är stockholmsrestaurangen Tennstopets matkalender.

FEBRUARI: Hare (Skåne)
Helstekt harsadel med gräddsås, brysselkål och hasselbackspotatis
Hargryta med hemrökt korv, picklad pumpa och potatispuré

MARS: Vårkråka (skogarna i Sörmland)
Vårkråka med cognacgräddsås, gelé och pommes williams

APRIL: Vårlamm (Sörmland)
Confiterat vårlamm med primörer från Ugglarp och potatisgratäng
Tryfferad lammkorv med jordärtskocksvichyssoise och kryddkrasse

MAJ: Sparris (Gotland)
Gotländsk sparris med forellromshollandaise

Crêperie öppnar i Åre

Kanske har du ätit på Crêperie & Logi i Visby? Nu kommer du även kunna mumsa Ann-Sofie Sellings crêpes och galettes med lokala råvaror i Åre då en året-runt-öppen restaurang öppnar i Gamla Brandstationen, centralt i byn.

Crêperie & Logi serverar sina crêpes och galettes med söta och salta fyllningar. Restaurangen har fullständiga rättigheter och kan dessutom erbjuda bland annat olika cidersorter, samt calvados.

Crêperie & Logi

Mardi Gras firas på Vassa Eggen

Gillar du mat från amerikanska södern? Mellan den 23-28 februari firas Mardi Gras i Vassa Eggens bardel. Det blir en meny med enkel comfort food från staden New Orleans och staten Louisiana.

– Vi har en förkärlek till det enkla, folkliga amerikanska köket och Mardi Gras är just en folkfestival med god och vällagad comfort food. Vår souschef har dessutom haft nöjet att arbeta i New Orleans under Mardi Gras. Med sprudlande övertygelse har han fått med sig hela köket så nu presenterar vi stolt Vassa Eggens Mardi Gras, säger Christian Olsson, krögare.

Rostad butternutsquash med ringblomskryddade kikärter, jordnötter och geelrys

Sätt färg på vintermörkret. Anna Billing bjuder på 5 färgsprakande recept

Ta-da! Löjrom & störrom. Good stuff.

Gott nytt år! Har tillbringat mellandagarna i behaglig koma med ankmiddag, släktkalas (min denna gång) med rådjursfiol och traditionsenligt nyårsbad. Nyårsafton firades hemmavid i lugn och ro med fancy champagne och meny som rimmade väl med Edward Blom-patenterade "Allting gott och alldeles för mycket". Små, små toast med smetana och kaviar tillsammans med puffiga mördegsbäddar med gräddfil och löjrom i kakburk. Krabba på len potatiskräm med friterad grönkål. Pankofriterad kalvbräss med ostronskivling och tryffelmajonnäs. Halstrad anklever med hallon, kavring och sirap.

festmeny

Som vanligt ger vi er de bästa tipsen till de ultimata nyårsrätterna 2014!
Vraka och välj/Redaktionen

Julklapp från Mat & Vänner

Här kommer en julklapp till er som ännu inte fått upp ögonen för Mat & Vänner: en pdf-version på jubileumsnumret av tidningen.

God jul och dela gärna med era vänner!

Önskar

Redaktionen på Mat & Vänner

Här kan ni ladda ner den digitala utgåvan.

 

Glaserade revben med smak av ingefära och citron

Några goda recept till julbordet om inspirationen tryter

Hotell Constance Lemuria, Seychellerna

2013 slutade Jacob Holmström på en andra placering på Festival Culinaire Bernard Loiseau* på Belle Mare Plage, Mauritius och gjorde ett så stark intryck att han nu är inbjuden att gästspela den 18-25 januari på Hotell Constance Lemuria,Seychellerna. Denna gång tillsammans med Anton Bjuhr, där de kommer laga middagar och hålla matlagningskurser.