Hotell Constance Lemuria, Seychellerna

2013 slutade Jacob Holmström på en andra placering på Festival Culinaire Bernard Loiseau* på Belle Mare Plage, Mauritius och gjorde ett så stark intryck att han nu är inbjuden att gästspela den 18-25 januari på Hotell Constance Lemuria,Seychellerna. Denna gång tillsammans med Anton Bjuhr, där de kommer laga middagar och hålla matlagningskurser.

Lucka 16: Kålrotskompis

Som utlovat, recept på kålrotskräm med bearnaise-vibbar!

4 portioner

800 g skalad kålrot

100 g smör

3 msk hackad dragon

salt

Koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa kålroten slät med smör. Tillsätt dragon. Smaka av med salt. 

Klart! Sa ju att det var enkelt. Servera till sådant du brukar ha bea till, men hoppa potatistillbehör. Recept från boken Sveriges godaste mat. (Nästan inte fusk, för jag brukar skriva kockens recept. Vadå att vad recepten innehåller är det viktigaste, inte hur de är skrivna? Jaja, lite mindre fusk i alla fall.)

Lucka 14: Árran

Här, på restaurang Árran i Tännäskröket, Funäsfjällen, är kocken nu och lagar upp nya lunch- och middagsmenyer med säsongens nya kockar. Ensam hemma så när som på sovande kockunge tröstar jag mig med glögg (alkoholfri pga halsont och det är för tusan arbetsdag imorgon) och tänker med lätt avund på att det är snö där han är. Längtar tills det snöar här! 

Magnus Albrektsson visar hur du får allt hummerkött ur klorna.

Gotländsk saffran. Följ med till norra Europas första saffransodling

Saffran är kanske inte en krydda som för tankarna till Sverige; världens dyraste krydda kommer vanligtvis från Spanien eller Iran. Men den trivs faktiskt också bra i Sverige – i alla fall på Gotland.

Brysselkål, pumpa & malt

Gro! Finaste namnet på vegetariskaste restaurangen. Jag har tänkt att det är världens smartaste/världens fulaste marknadsföringstrick att sälja in sig som vegetarisk restaurang och sen gradvis smyga in fisk och kött och vad köket råkar bli sugna på att lägga på tallriken.

Torsk, lök, fläder

Ibland är det lätt att glömma i lyckoyran över fantastiska nya ställen, lysande fixstjärnor på kroghimlen, att det finns en del gamla ställen som fortfarande förtjänar att besökas. Nu är inte Volt någon gammal trotjänare direkt, men sedan den ganska hårda hypen vid öppningen 2011 har det talats betydligt tystare om det här lilla och ursnygga stället i hjärtat av ganska sällan hypade Östermalm. 

Exklusiv viltkurs för dig som läser Mat & Vänner.

Aveqia har satt ihop tre unika matlagningskurser för dig som läser Mat & Vänner. Den 17 januari 11-16 hålls första kursen, Vilt – styckning och matlagning. Det är Daniel Engellau och Johan Backéus som håller i kursen och det kommer finnas gott om tid för dig att ställa alla dina frågor eftersom gruppen endast består av 12 personer.

Vinn en Kenwood Cooking Chef, värd 10 995:-

Ta chansen och vinn en Cooking Chef från Kenwood. Värdet på denna fantastiska hjälpreda i köket är 10 995 kr.

Du är med i tävlingen genom att svara rätt på frågan "Hur många år har Mat & Vänner funnits?" samtidigt som du registrerar dig som medlem i Mat & Vänners klubb. Mat & Vänner-klubben introducerades i senaste numret och chanserna att vinna goda – gå med idag och tävla om denna Cooking Chef.

Gå med i Mat & Vänners nya klubb

Missa inte möjligheten att vara en del av exklusiva Mat & Vänner klubben.

Denna klubb har kommit till för att vi vill ge dig som prenumerant något mer än tidningen – helt enkelt visa dig som är trogen läsare lite mer uppskattning. Du kommer att kunna ta del av exklusiva matlagningskurser, intressanta resor eller unika produkter. Vårt jobb slutar dock inte här – erbjudandena kommer att bytas ut och bli fler för varje nummer.

Är du redan prenumerant omvandlar vi din prenumeration till ett medlemskap och din nuvarande prenumeration förlängs med ytterligare 8 nummer.

Årets godaste sillrecept

Varsågod! Vi ger dig några av Mat & Vänners sillfavoriter.

Gastrologik bakgård

Ni som missade att läsa om Gastrologiks bakgårdsodling i nummer 5 kommer här en uppdatering. I det aktuella numret av Mat & Vänner följer vi med Jacob och Anton till deras jordkällare i Norrby Säteri! Missa inte det.

Frida Nilsson

Ikväll kan du se Frida Nilsson en av kockarna i Kockarnas Kamp göra upp om nästa veckas finalplats. Frida har imponerat på många under tävlingen med sitt hantverkskunnande, lugn och ledarskap. I fjol träffade vi Frida och hon lagade då upp denna fantastiska meny till Mat & Vänner.
Torsk med rökig svampbuljong, rotselleri och vattenkrasse
En lätt men smakrik rätt som värmer kalla höstdagar. Buljongen, som består av lika delar svamp- och kycklingbuljong, får en rökig touch genom att snabbt brännas av i en klotgrill alternativt med rökessens.

Höstmiddag med smaker från skogen

Vilt, svamp och bär hör denna tid till så naturligtvis är de stjärnorna i denna trerättersmeny. Hjortcarpaccio med kaprismajonnäs, svampkroppkakor med rostad vitkål och avslutningsvis rårörda bär med tjinuskikräm och havrekaka. Låt dig väl smaka!

Än hinner du dit, dessa matglada dagar pågår tom på söndag, den 26 oktober. Salamanca är ett område i Spanien mest känt för sina Ibericogrisar, här har dock personerna bakom Boqueria istället valt att fokusera på Moruchakon som endast finns där. Därutöver finns även charkuterier, ost, oliver och mandlar från Salamanca. Menyn, som redaktionen provätit och rekommenderar, är denna:

Tartar, pimiento, äggula och foccacia, 80 kr
Oxfilé, svart trumpetsvamp och potatispuré, 110 kr
Oxsvans, tomat, saffransris och Manchego Zamorra, 85 kr
Kalvbräss, emulsion på brynt smör, chips, 95 kr