Vinn en Kenwood Cooking Chef, värd 10 995:-

Ta chansen och vinn en Cooking Chef från Kenwood. Värdet på denna fantastiska hjälpreda i köket är 10 995 kr.

Du är med i tävlingen genom att svara rätt på frågan "Hur många år har Mat & Vänner funnits?" samtidigt som du registrerar dig som medlem i Mat & Vänners klubb. Mat & Vänner-klubben introducerades i senaste numret och chanserna att vinna goda – gå med idag och tävla om denna Cooking Chef.

Gå med i Mat & Vänners nya klubb

Missa inte möjligheten att vara en del av exklusiva Mat & Vänner klubben.

Denna klubb har kommit till för att vi vill ge dig som prenumerant något mer än tidningen – helt enkelt visa dig som är trogen läsare lite mer uppskattning. Du kommer att kunna ta del av exklusiva matlagningskurser, intressanta resor eller unika produkter. Vårt jobb slutar dock inte här – erbjudandena kommer att bytas ut och bli fler för varje nummer.

Är du redan prenumerant omvandlar vi din prenumeration till ett medlemskap och din nuvarande prenumeration förlängs med ytterligare 8 nummer.

Årets godaste sillrecept

Varsågod! Vi ger dig några av Mat & Vänners sillfavoriter.

Gastrologik bakgård

Ni som missade att läsa om Gastrologiks bakgårdsodling i nummer 5 kommer här en uppdatering. I det aktuella numret av Mat & Vänner följer vi med Jacob och Anton till deras jordkällare i Norrby Säteri! Missa inte det.

Frida Nilsson

Ikväll kan du se Frida Nilsson en av kockarna i Kockarnas Kamp göra upp om nästa veckas finalplats. Frida har imponerat på många under tävlingen med sitt hantverkskunnande, lugn och ledarskap. I fjol träffade vi Frida och hon lagade då upp denna fantastiska meny till Mat & Vänner.
Torsk med rökig svampbuljong, rotselleri och vattenkrasse
En lätt men smakrik rätt som värmer kalla höstdagar. Buljongen, som består av lika delar svamp- och kycklingbuljong, får en rökig touch genom att snabbt brännas av i en klotgrill alternativt med rökessens.

Höstmiddag med smaker från skogen

Vilt, svamp och bär hör denna tid till så naturligtvis är de stjärnorna i denna trerättersmeny. Hjortcarpaccio med kaprismajonnäs, svampkroppkakor med rostad vitkål och avslutningsvis rårörda bär med tjinuskikräm och havrekaka. Låt dig väl smaka!

Än hinner du dit, dessa matglada dagar pågår tom på söndag, den 26 oktober. Salamanca är ett område i Spanien mest känt för sina Ibericogrisar, här har dock personerna bakom Boqueria istället valt att fokusera på Moruchakon som endast finns där. Därutöver finns även charkuterier, ost, oliver och mandlar från Salamanca. Menyn, som redaktionen provätit och rekommenderar, är denna:

Tartar, pimiento, äggula och foccacia, 80 kr
Oxfilé, svart trumpetsvamp och potatispuré, 110 kr
Oxsvans, tomat, saffransris och Manchego Zamorra, 85 kr
Kalvbräss, emulsion på brynt smör, chips, 95 kr

Anders Larsson iWagyu, Värmvik Säteri, Småland

10 november, 13-15:30 på Operakällaren i Stockholm delar vi under en lunch signerad Stefano Cantenacci ut vår utmärkelse Årets Matvän. Lunchen äger rum i samband med att Werners Vänner delar ut Årets Werner. Även Restaurangvärldens priser Kockarns Kock & Kockarnas Krog delas ut samt Magasin Måltids, Årets Måltidsprofil.

Vill du också vara med? Maila en motivering till varför just du ska vara med vid denna lunch till info@matochvanner.se. Du ska vara prenumerant av Mat & Vänner.

Förra årets vinnare Filip Fastén. Foto: Magnus Skoglöf

Nu är det klart vilka 12 kockar som kommer tävla i Årets Kock 2015 för att ta en finalplatserna i Göteborg nästa år. Tävlingen kommer avgöras i Halmstad den 14 oktober. Årets Kock som är kockarnas SM i professionell matlagning avgörs i en final mellan 8 kockar. Av 122 anmälningar har 24 kockar, uppdelat i två semifinaler, valts ut. På listan över kockar i första semifinalen finns bland annat Daniel Müllern (Ystad Saltsjöbad), känd från Sveriges Mästerkock i TV4.

Här är de 12 kockar som tävlar i Halmstad.
Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm

Den 10 oktober öppnar Kommendören i korsningen Kommendörsgatan och
Brahegatan i Stockholm. Det är en kvarterskrog där råvaror, smak och kärlek till matlagning ska stå i fokus, enligt krögarna. Inspirationen är hämtad från New Yorks bistrokultur
men menyn är inte begränsad till varken länder eller världsdelar utan består av
ägarnas personliga favoriter. Bland signaturrätterna återfinns Eggs Blackstone, Pasta
Vongole och Steak Diane.

Kommendören serverar middag sju kvällar i veckan, lunch på fredagar och brunch

Mustigaste höstmaten - i butik 23 september

Det är viktigt för oss att lyfta fram de personer som hela tiden gör det där lilla extra som krävs för att nå upp till en viss kvalitet och sedan fortsätta att hålla den kvaliteten. Vi ger dem ofta epitetet hjältar. Just nu finns det många personer som ser till att driva det gastronomiska Sverige framåt, alltifrån det absoluta toppskiktet av kockar till bönder och råvaruproducenter, och det är ofta dessa som syns i media. Hur många kockar och bönder ser man inte under en vecka på tv, webben eller i olika magasin?

3 prisvärda tips på härliga höstviner
Godaste äppeltarten med vaniljsås

Du har väl inte missat Äppeltarten i senaste Mat & Vänner? Om du gjort det bjuder vi här på det fantastiska receptet mitt i äppeltider. För att vara säker på att inte missa, Friterade svampkroketter på sensommarens svampar med tryffelmajonnäs, Höstgryta på älg med enbär, lingon, rödlök, äpple och kantareller eller Höstgryta på älg med enbär, lingon, rödlök, äpple och kantareller, leta då upp nästa nummer (nr 6) av Mat & Vänner i din butik 23 september.

Tryffel - Gotlands guld

Darwin, 5 år, far runt bland hasselbuskarna på det gotländska änget. Det tar inte många sekunder innan han börjar buffa med nosen bland de brungula höstlöven på marken. Och visst, där är ju en tryffel till. Snart har vi ett halvt kilo. Darwins matte Jane Ekström följer tätt efter och gräver upp tryfflarna med en maskrosupptagare. Hur kommer det gå? Det får du veta i kommande nummer av Mat & Vänner. Då får vi följa Jane och Darwins jakt på Gotlands guld.

Hur kan man då använda tryffel i matlagning? Vi har plockat fram 3 tips hur du bäst använder tryffeln.