Stella en osthjälte

Småland är känt för sina ostkakor och vissa är lite bättre än andra. En av de godaste är Stellas, som görs i den kulturminnesskyddade byn Pilås.

Stort grattis Tiina Kostet till Ardbeg Day samt övernattning i Stockholm.
Ni som inte hade turen att vinna denna gång kan köpa biljetter till eventet här.

Rätt svar var x, Auri betyder guld.

Ta chansen att vinna biljetter till Ardbeg Day 31 maj i Stockholm!

En person har möjlighet att vinna två biljetter till Ardbeg Day 2014 på Ardbeg Embassy samt övernattning, två nätter (30 och 31 maj) på Story Hotel i Stockholm.

Ta chansen att vinna biljetter genom att maila in svaret på nedanstående fråga till info@matochvanner.se Märk mailet ”Ardbeg Day”.

Verdes betyder grön. Vad betyder Auri?
1 Silver
X Guld
2 Brons

En vinnare med rätt svar kommer slumpmässigt att dras och presenteras den 27 maj här på matochvanner.se, vartefter de kontaktas av Ardbeg för ytterligare information.

Stort jubileumsnummer!

Vi firar tio år tillsammans med hela Matsverige och alla som älskar mat. Och vi bjuder på en fantastisk kavalkad av goda reportage, framstående matprofiler och idel vackra bilder. 8 maj finns den i butik! Här är några av rubrikerna:

Skånsk matkultur – Anna Billing på jakt efter spickeskinkan.

Gröna städer – redaktionschef Pia Bendel fördjupar sig i stadsodling.

Favoritrecept ur vårt jubileumsnummer
Baka något magiskt gott med blåbär

Nu har vi dragit vinnarna i "Rösta och vinn något magiskt"-tävlingen!
1:a pris går till Sofie Höglund för sitt bidrag: Blåbärstårta.
2:a pris går till Emelie Lundin för sitt bidrag Blåbärskaka.

Gambaras a la plancha, grillade räkor alltså. Denía-varianten är ännu rödare!

Åh, min stackars eftersatta blogg! Ska inte orda mer om det eller lova för mycket om bättring för framtiden, utan slänger mig raka vägen in i att försöka sammanfatta allt jag inte bloggat om under 2013 som matår. Here we go!

Rösta och vinn något magiskt!

Var med och rösta fram vinterns mest magiska blåbärsdessert. De första 100 som röstar vinner ett paket Arla Svenskt Smör!

Köp en lunch och stöd Stadsmissionen

Succén från förra året fortsätter. Den 19 december kl 11.00 är det dags för årets jullunch i Kungsträdgården, där alla hemlösa bjuds på skinkmackor och gröt. Den som inte är hemlös betalar 100 kr för lunchen som oavkortat går tillStockholms Stadsmission.

Årets festligaste nummer till tryck

Lite om innehållet:

René Redzepi
Intervju: Om kreativitet, framtiden och familjeliv.

Naggande gott
Sex ostronrecept som garanterat gör succé på minglet

Flärdfullt på Dorsia 

Restauranggalan – vinnarna

Igår var det dags för Restauranggalan, för 6:e året i rad. Vi på Mat & Vänner säger stort grattis till alla vinnare. Här är listan över alla som fick pris!

Henok Fentie - årets ölutvecklare

Måndagen den 4 november var det dags för Restauranggalan, för 6:e året i rad. Många i branchen hyllades och bland dem fanns Henok Fentie, grundaren till Omnipollo, som fick ta emot priset Årets Ölutvecklare.

Unggris råvara i Bocuse dÓr

Den 7-8 maj nästa år arrangeras Bocuse dÓr Europe, Kock-EM, i Stockholm i samband med matmässan Gastro Nord. Nu är det klart att svensk ungris blir officiell tävlingsråvara, något branschorganisationen Svenskt Kött jobbat för i tre år med hjälp av medel från Matlandet Sverige. 

En unggris har en slaktvikt på ca 40 kg och ett ljust, mjällt kött.